Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

FRIZER

Biti frizer kreativno je zanimanje koje zahtjeva visoku razinu spretnosti i vještine. Frizeri se prvenstveno zapošljavaju u frizerskim salonima (ili otvaraju vlastite) ali zaposlenje također mogu naći i u sklopu televizije, kazališta ili u filmskoj industriji. Kroz naš program za frizere polaznici uče vještine i znanja vezana uz usluge oblikovanja i njege kose kroz procese pranja, šišanja, bojanja, kovrčanja i oblikovanja kose te ponekad uređivanja brade i brkova. Sam postupak na kosi ovisi i o dogovoru s klijentom tako da se ovo zanimanje također oslanja i na vještine profesionalne komunikacije s klijentom te ljubaznost i uslužnost frizera. Nastava je organizirana kroz praksu i teoriju, te na ovaj način polaznici dobivaju potrebna znanja vezana uz korištenje odgovarajućih alata, postupaka i tehnika.

Kod postupka šišanja polaznici uče primjerenim alatima vješto i spretno oblikovati različite tipove frizura koje ispunjavaju očekivanja klijenta. U sklopu bojanja polaznici uče kako ispravno pripremiti kemikalije za bojanje kose, ravnomjerno ih nanijeti na kosu te točno odrediti vrijeme držanja kemikalije na kosi da bi se dobila željena boja. Kod postupka kovrčanja polaznici uče koju veličinu i koji tip uvijača koristiti, kako nanijeti ondulacijske kemikalije te kako nakon odgovarajuće dugog čekanja isprati i oblikovati kosu. Uz ove postupke polaznici programa za frizere također će se baviti tehnikama izrade i primjene perika i umetaka za kosu. Iako nisu često dio frizerske profesije, polaznici će se također upoznati s postupcima bojanja i uređivanja obrva i trepavica te uređivanja brade i brkova.

Za ovo je zanimanje od iznimne važnosti biti u toku s modnim trendovima i novostima u zemlji i svijetu tako da će polaznici biti upućeni o izvorima novosti i informacija za frizere.

Rad frizera mora biti u skladu s higijenskim propisima te je zbog korištenja kemikalija i alata potrebno držati se propisa za siguran rad i očuvanje okoliš. Osim kreativnosti i smisla za estetiku zanimanje frizera također traži profesionalne komunikacijske vještine i ljubaznost u ophođenju s klijentima. Sama vještina zasniva se na spretnosti, preciznosti i brzini rada ruku i prstiju, a radi postupka bojanja kose jedan od uvjeta također je raspoznavanje boja i svjetline. Budući da frizeri većinu radnog vremena provode u stojećem položaju iznimno je važno da tijekom karijere održavaju zdrav mišićno-koštani sustav.

Trogodišnji srednjoškolski program za zanimanje frizer završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje frizera što se upisuje u radnu knjižicu. Nakon uspješno završenog programa polaznici u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja polažu pomoćnički ispit čime stječu uvjete za daljnje napredovanje i polaganje majstorskog ispita. Nakon položenog majstorskog ispita frizeri imaju mogućnost otvaranja vlastitog obrta.

Trajanje programa
Trajanje programa

3 godine

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

Posebni uvjeti
Posebni uvjeti

Za ovo zanimanje iznimno je važna motorička spretnost ruku i prstiju, uredno osjetila vida i sposobnost raspoznavanja boja te zdrav mišićno koštani sustav.

Upisi
Upisi u rujnu!

Cijene programa

Cijena jednog razreda programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje frizer je 7.320 kn. Mogućnost plaćanja u 6 rata po 1.220 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti. Ukupan iznos školarine uključuje upisninu, predavanja, vježbe, skripte u e-obliku, ispite i završni ispit i može se platiti do 10 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Popis nastavnih predmeta

programa za zanimanje frizer

Nastavni predmet

I. razred

II. razred

III. razred

Tehnologija frizerstva

Dermatologija

Poznavanje materijala

Zdravstveni odgoj

Psihologija komunikacije

Estetika i umjetnost

Izborni predmet

Tehnološke vježbe

Hrvatski jezik

Engleski jezik

Politika i gospodarstvo

Povijest

Matematika u struci

Računalstvo

Etika

Tjelesna i zdravstvena kultura

Praktična nastava

325 sati

200 sati

96 sati

Stručna praksa

540 sati

630 sati

640 sati

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Irma Borić Jereb,prof., soba 29
tel. (051) 336 005, 212 269
irma.jereb@nar-uciliste.hr