Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

KONOBAR

Prema podatcima HZZ-a, zanimanje konobara bilo je najtraženije zanimanje 2015. godine. Radi se o zanimljivom i dinamičnom poslu koji nudi široke mogućnosti zaposlenja u Hrvatskoj i inozemstvu. Konobari se mogu zapošljavati u raznim ugostiteljskim objektima kao što su hoteli, restorani, ostala mjesta s ponudom hrane te mjesta koja pružaju usluge posluživanja pića (kafići, noćni klubovi…). Uvjeti rada ovise o mjestu zaposlenja. Ako se objekt  bavi posluživanjem velikog broja gostiju konobar uz postupke posluživanja (primanje narudžbi, davanja preporuka i informacija, posluživanje gostiju, pospremanje stola i izdavanje računa) također može biti odgovoran i za pripremu interijera (raspoređivanje stolica i stolova, pripremanje stolne dekoracije…).

Polaznici ovog smjera imat će priliku detaljno se upoznati s domaćom i svjetskom gastronomijom radi davanja preporuka ili informiranja gostiju o ponudi. Uz to program također uključuje detaljne poučavanje raznim postupcima i tehnikama posluživanja jela i pića.

Za ovo zanimanje također su od iznimne važnosti ljubaznost, urednost i komunikativnost te će u skladu s tim, naši polaznici utvrditi pravila lijepog ponašanja, estetike i poslovne komunikacije na hrvatskom i na još 2 strana jezika. Poznavanje jezika važno je zbog toga što je zanimanje dijelom vezano uz turistički sezonu, ali osim toga ono doprinosi konkurentnosti naših polaznika na međunarodnom tržištu rada.

Školovanje u ovom programu traje tri godine, te završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje konobara koje se upisuje u radnu knjižicu.

Nakon završene srednje škole konobari imaju mogućnost otvaranja vlastitog ugostiteljskog obrta. Ovisno o vrsti ugostiteljskog objekta, neke je ugostiteljske obrte moguće otvoriti i bez završene srednje škole (samo sa završenim programom osposobljavanja), dok je za druge potrebno dodatno usavršavanje i polaganje majstorskog ispita.

Trajanje programa
Trajanje programa

1 – 3 godine

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

Posebni uvjeti
Posebni uvjeti

Za ovo je zanimanje važno da osoba ima razumljiv govor, dobar vid i sluh, sposobnost razlikovanja boja te dobre motoričke sposobnosti.

Upisi
Upisi u rujnu!

Cijene programa

Cijena jednog razreda programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje konobar je 7.320 kn. Mogućnost plaćanja u 6 rata po 1.220 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti. Ukupan iznos školarine uključuje upisninu, predavanja, vježbe,  skripte u e-obliku,  ispite i završni ispit i može se platiti do 10 mjesečnih rata.

Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Popis nastavnih predmeta

programa za zanimanje konobar

Nastavni predmet

I. razred

II. razred

III. razred

Hrvatski jezik

Engleski jezik

Talijanski jezik

Povijest hrvatske kulturne baštine

Poznavanje robe i prehrane

Biologija s higijenom i ekologijom

Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća

Ugostiteljsko posluživanje s vježbama

Osnove turizma

Turistička geografija Hrvatske

Poslovna psihologija i komunikacija

Marketing u turizmu

Kuharstvo

Politika i gospodarstvo

Povijest

Gospodarska matematika

Računalstvo

Etika

Tjelesna i zdravstvena kultura

Praktična nastava

280 sati

280 sati

256 sati

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Anamarija Vukotić, prof., soba 34
tel. (051) 336 043, 212 269
anamarija.vukotic@nar-uciliste.hr