Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

KOZMETIČAR

Zanimanje kozmetičara iznimno je kreativno zanimanje koje nudi mogućnosti zapošljavanja u kozmetičkim salonima, trgovinama kozmetičkih proizvoda te na televiziji ili u kazalištu u ulozi profesionalnog šminkera. Polaznici ovog programa usvojit će znanja i vještine vezane uz ponudu usluga uljepšavanja i njegovanja kože lica i tijela, oblikovanja tijela te korektivnog i dekorativnog šminkanja. U sklopu edukacije bavit ćemo se s više tipova kozmetičkih tretmana poput: čišćenja kože lica i tijela, pilinga, aromaterapijskih tretmana, tretmana za rješavanje problema celulita i slabe cirkulacije te dekorativnog i korektivnog šminkanja. Budući da kozmetičari često vrše i usluge pedikure i manikure i ti tretmani uključeni su u naš program. U sklopu učenja ovih vještina, budući kozmetičari u našem programu također se upoznaju s aparatima i alatima koji se koriste u pružanju navedenih usluga.

Uz ove praktične vještine programu također uključuje teoretsko znanje značajno za ovu profesiju kao što su osnove dermatologije i anatomije, znanje o postupcima kozmetičke njege, brojnim kozmetičkim sredstvima te njihovom sastavu.

Ovo zanimanje od polaznika zahtjeva izražen smisao za estetiku, kreativnost, perceptivnost, strpljenje i pažnju. Uz ove osobnosti, polaznici će imati priliku razviti profesionalne komunikacijske vještine potrebne za savjetovanje klijenata te pronalaženja idealne ravnoteže između želja klijenata i mogućnosti kozmetičke struke. Iako zanimanje kozmetičara podrazumijeva rad u zatvorenom pod povoljnim mikroklimatskim uvjetima, kozmetičari često rade s lupom pod umjetnim osvjetljenje što je zahtjevno za oči te traži izvrstan vid i dobro zdravlje očiju. Osim navedenog, ovo zanimanje zahtjeva svjesnost o higijenskim propisima i njihovo savjesno održavanje.

Ovaj četverogodišnji srednjoškolski program završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba za zvanje kozmetičara što se upisuje u radnu knjižicu. Nakon položenog majstorskog ispita kozmetičari imaju mogućnost otvaranja vlastitog obrta.

Trajanje programa
Trajanje programa

1-4 godine

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

Posebni uvjeti
Posebni uvjeti

Za ovo zanimanje iznimno je važno da polaznici imaju uredno osjetila vida te sposobnost raspoznavanja boja. Opću i posebnu zdravstvenu sposobnost za obavljanje posla kozmetičara polaznici moraju dokazati potvrdom medicine rada koju trebaju priložiti prilikom upisa.

Upisi
Upisi u rujnu!

Cijene programa

Cijena jednog razreda programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje kozmetičar je 7.320 kn. Mogućnost plaćanja u 6 rata po 1.220 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti. Ukupan iznos školarine uključuje upisninu, predavanja, vježbe, skripte u e-obliku, ispite i završni ispit i može se platiti do 18 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Popis nastavnih predmeta

programa za zanimanje kozmetičar

Nastavni predmet

I. razred

II. razred

III. razred

IV. razred

Kozmetologija

Ljekovito bilje s botanikom

Nutricionizam

Anatomija i fiziologija

Dermatologija

Medicinska mikrobiologija

Primijenjena kozmetika

Dekorativna kozmetika

Primijenjena komunikacija

Primijenjena informatika

Poslovanje u struci

Masoterapijske tehnike

Pedikura

Aromakozmetika

Prva pomoć

Ekologija

Hrvatski jezik

Engleski jezik

Povijest

Geografija

Politika i gospodarstvo

Matematika

Latinski jezik

Biologija

Primijenjena fizika

Primijenjena kemija

Etika

Tjelesna i zdravstvena kultura

Praktična nastava

140 sati

245 sati

245 sati

224 sata

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Irma Borić Jereb, prof., soba 30
tel. (051) 336 005, 212 269
irma.jereb@nar-uciliste.hr