KREATIVA 54+

Projekt Kreativa 54+ namijenjen je osobama starijim od 54 godine bez obzira radni status (zaposlene, nezaposlene, umirovljenici) s ciljem poboljšanja njihovih socijalnih, kognitvnih, emocionalnih i kreativnih vještina te prepoznavanje njihovih potencijala.

Brojna istraživanja ukazala su na terapijski učinak kreativnosti i umjetnosti na pojedinca. Umjetnost je važna u procesima izražavanja, umrežavanja, jačanja i pružanja podrške identifikacijskim procesima te socijalnog uključivanja osoba. Uzimajući u obzir potrebe starijih osoba, kao i njihove potencijale, projektom se doprinosi poticanju aktivnog i zdravog starenja, poticanja socijalne uključenosti i ostvarenju punog životnog potencijala starijih osoba.

Projekt uključuje razvoj novih edukativnih programa i provedbu 9 besplatnih radionica: 3 radionice glazbene umjetnosti, 4 radionice crtanja i slikanja te 2 radionice keramike. U radionice će se uključiti ukupno 90 osoba: 30 osoba u glazbene radionice, 40 osoba u radionice crtanja i slikanja te 20 osoba u radionice keramike. U programima će ravnopravno i aktivno sudjelovati i 10 gluhih i nagluhih osoba zbog čega će sadržaj biti prilagođen njihovim potrebama te će se osigurati prevođenje na znakovni jezik.

Po završetku edukacija u okviru projekta Kreativa 54+ bit će organizirana ex tempora.

Partneri u projektu
Partneri u projektu

Narodno učilište, ustanova za obrazovanje i kulturu u Rijeci

Matica umirovljenika grada Rijeke

Vrijednost projekta
Vrijednost projekta
452.049,12 kn

85 % sufinanciranja Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 384.241,76 kn

15 % sufinanciranja Ministarstva kulture iz Državnog proračuna RH u iznosu od 67.807,36 kn

Trajanje projekta
Trajanje projekta
10 mjeseci

od kolovoza 2018. do lipnja 2019.

Ex Tempore

Stvaranja na licu mjesta Ex Tempore održat će se u utorak 4. lipnja 2019. od 10 do 15 sati ispred prostorija Matice umirovljenika na adresi Kružna ulica 5, Rijeka.

U događaju stvaranja će sudjelovati polaznici radionica crtanja i slikanja i radionica keramike koji će pozivati posjetitelje i prolaznike da se uključe u kreativni proces nastanka likovnog djela. Cilj ove finalne aktivnosti projekta Kreativa 54+ je kroz prezentaciju različitih tehnika umjetničkog stvaralaštva pružiti perspektivu starijim osobama da mogu biti aktivni sudionici društvenog života zajednice.

Izložba radova

Izložba radova polaznika radionica crtanja i slikanja te radionica keramike održat će se od 10. do 13. lipnja 2019. u prostoru Filodrammatice na adresi Korzo 28, Rijeka.

Otvorenje izložbe je 10. lipnja u 12 sati.

Pozivamo vas da nam se pridružite i veselimo se vašem dolasku!

Kreativa 54+ glazbena radionica

Glazbena radionica

Glazbena umjetnost u sebi sadrži idealnu ravnotežu emocionalnog i intelektualnog. Slušanje glazbe, od baroka pa do suvremenih djela, ima terapeutska svojstva koja se manifestiraju smanjenjem stresa (odmakom od svakodnevnih briga i problema) te kroz emocionalno izražavanje, socijalizaciju i druženje. Učenje glazbene teorije i glazbeno opismenjavanje razvija matematičku logiku te vježba i održava memorijske sposobnosti.

Polaznici će se upoznati s notnim pismom, pojmovima ritma, mjere, dobe, dinamike i tempa, naučit će slušno i vizualno prepoznati instrumente/glasove kao i osnovne značajke glazbeno-stilskih razdoblja. Upoznat će se i s povijesnim čimbenicima koji su utjecali na razvoj glazbe, s djelima određenih razdoblja te s najznačajnijim skladateljima. Kao koncertna publika dvaput će posjetiti HNK u Rijeci.

Radionica keramike

Bavljenje karamikom ima terapeutska svojstva: reducira stres jer preusmjerava fokus s briga na kreativno izražavanje te podjednako intenzivira mentalnu i fizičku aktivnost. Razvijaju se osjetila, vježba se koncentracija, olakšava emocionalno izražavanje i unaprjeđuju socijalne sposobnosti. Usavršava se motorika (pomaže u jačanju muskulature prstiju, šaka i ruku) te promovira holistički pristup u razvoju desne i lijeve strane mozga.

Polaznici radionica keramike savladat će osnove oblikovanja glinom, načine ukrašavanja površina i bojanje keramičkih predmeta. Također, naučit će izrađivati predmete svakodnevne uporabe.

Likovna radionica

Dubljim razumijevanjem likovne umjetnosti potičemo znatiželju i učimo gledati svijet novim očima otvarajući mogućnost stjecanja novih znanja i iskustava. Postati konzument umjetničkih djela putem posjeta izložbama i/ili promatranjem umjetničkih djela ili reprodukcija likovnih majstora ne razvija samo ljubav prema umjetnosti već razvija i sposobnosti analitičkog zapažanja. Dok likovno izražavanje potiče kreativnost i razvija motoričke sposobnosti.

Polaznici će se upoznati s likovnim jezikom, osnovama tehnika crtanja (olovka, ugljen) i slikanja (akvarel, akril) te sa slikarskim načinom izražavanja. U tijeku provedbe radionica organizirat će se posjete aktualnim izložbama u Rijeci.

Radionice će se održavati u prostorima Narodnog učilišta jednom tjedno po 3 školska sata u poslijepodnevnim satima. Ukupno trajanje svake edukacije je 50 sati.

Organizacija radionica sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.

EU+fondovi logo
www.strukturnifondovi.hr
www.esf.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Izradu mrežne podstranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Narodnog učilišta Rijeka.

Informacije i prijave

Narodno učilište, ustanova za obrazovanje i kulturu u Rijeci
Rozana Mihaljević, prof.
tel. (051) 332 809
nar-uciliste@nar-uciliste.hr

Matica umirovljenika grada Rijeke
tel. (051) 212 109
udruga_umirovljenika@ri.t-com.hr