KREATIVNI TEČAJEVI I RADIONICE

Za one koji su vješti sa škarama, lopatom ili iglom i koncem, koji vole stvarati kuhanjem, vrtlarenjem ili šivanjem, koji žele imati vještinu svojih nona i znanje profesionalaca, Narodno učilište u Rijeci organizira raznovrsne kreativne radionice i tečajeve.

Bez obzira možete li svojem hobiju posvetiti jedan dan ili tri mjeseca, želite naučiti nešto novo za svoje zadovoljstvo ili tražite priliku za dodatnu zaradu, sigurni smo da ćete naći u našoj ponudi naći nešto zanimljivo i nadahnjujuće.

Aranžiranje poklona

Jeste li ikad dobili poklon koji vam je bilo žao odmotati? Ako ste spretni u radu s rukama i želite naučiti tehnike kojima i najskromniji poklon možete učiniti svečanim, elegantnim ili jednostavno dojmljivim, tečaj aranžiranja poklona je baš za vas. Znati kako kreativno aranžirati poklon ili spretno omotati paket nepravilnog oblika može donijeti puno dobre zabave i zadovoljstva vama i vama dragim ljudima, ali se može pokazati i kao vrlo korisna vještina na nekim radnim mjestima, posebno u doba blagdana.

Trajanje tečaja 30 školskih sati
Nastava se održava 1 x tjedno po 2 školska sata

Cijena tečaja aranžiranja poklona je 1.500 kn. Mogućnost plaćanja u 3 rate po 500 kn. U cijenu je uključen PDV.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Dizajniranje interijera

Mnogi imaju strast za oblikovanjem prostora u kojem žive no za dizajniranje interijera nije dovoljno imati dobru volju te smisao za estetiku i detalje. To je složen proces koji podrazumijeva oblikovanje unutrašnjih prostora manipulacijom volumena, površina i svijetla s krajnjim ciljem poboljšanja življenja ljudi koji se njime koriste. Poboljšati funkcionalnost prostora, stvoriti zdravije i ugodnije okruženje za život i rad, a pri tome poštovati stil, želje i navike korisnika, može biti veliki izazov. Tečaj dizajniranja interijera namijenjen upravo onima koji žele svoj osjećaj za prostor i boje unaprijediti znanjima i tehnikama koje im u tome mogu uvelike pomoći. Bez obzira žele li samo podignuti svoj hobi na novu razinu ili provjeriti mogu li se time i profesionalno baviti.

Trajanje tečaja 30 školskih sati
Nastava se održava 1 x tjedno po 3 školska sata

Cijena tečaja dizajniranja interijera je 1.500 kn. Mogućnost plaćanja u 3 rate po 500 kn. U cijenu je uključen PDV.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Izrada uporabnih i dekorativnih predmeta

Namijenjena je svima koji se žele kreativno izraziti i sami izraditi unikatne predmete koji mogu biti korisni i dekorativni. Uz stručno vodstvo naučit ćete primijeniti razne likovne tehnike s ciljem da pronađete svoj najdraži način izražavanja i oslobodite svoju kreativnost. Radionica je usmjerena na primjenu jednostavnijih tehnika npr. stvaranje novih dekorativnih ukrasa za dom recikliranjem raznih materijala. Neki od predmeta koji će se izrađivati na radionici su: božićni i prigodni ukrasi, zidni satovi, vješalice za ključeve, magneti, kutijice za nakit i sl.

Trajanje radionice 40 školskih sati
Nastava se održava 1 x tjedno po 3 školska sata

Cijena radionice izrade uporabnih i dekorativnih predmeta je 1.480 kn. Mogućnost plaćanja u 4 rate po 370 kn. U cijenu je uključen PDV.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Osnove apstraktnog slikarstva

Izvrstan je izbor za sve koji vole boje, oblike i linije i žele se opustiti slikanjem. Cilj radionice je istražiti emocije i prenijeti ih na slikarsko platno. Tijekom trajanja tečaja polaznici će upoznati više vrsta apstrakcije (geometrijska, minimalistička, ekspresionistička…). Također će se kroz djela poznatih apstraktnih umjetnika obraditi neka njihova djela na individualan način. Smisao je da se polaznik nauči izraziti na vlastiti način i prikazati kako se osjeća, da „odluta“ u neku drugu dimenziju.

Trajanje radionice 40 školskih sati
Nastava se održava 1 x tjedno po 3 školska sata

Cijena radionice osnova apstraktnog slikarstva je 1.480 kn. Mogućnost plaćanja u 4 rate po 370 kn. U cijenu je uključen PDV.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Kratki tečajevi šivanja i ručnog rada

Tečaj šivanja suknje s podstavom

Ženska suknja

Na tečaju šivanja ženske suknje s podstavom savladat ćete proces izrade suknji od uzimanja i podjele mjere, crtanja kroja po vlastitim mjerama i modeliranja kroja do iskrojavanja, šivanja i dorade.

Tečaj šivanja ženskih hlača

Ženske hlače

Na tečaju šivanja ženskih hlača savladat ćete proces izrade hlača od uzimanja mjera, odabira kroja hlača iz časopisa i modeliranja kroja do iskrojavanja, šivanja i dorade.

Tečaj šivanja ženske bluze

Ženska bluza

Na tečaju šivanja ženske bluze savladat ćete proces izrade bluza od uzimanja mjera, odabira kroja bluze iz časopisa i modeliranja kroja do iskrojavanja, šivanja i dorade.

Tečaj šivanja ženske haljine

Ženska haljina

Na tečaju šivanja ženske haljine savladat ćete proces izrade haljina od uzimanja mjera, odabira kroja haljine iz časopisa i modeliranja kroja do iskrojavanja, šivanja i dorade.

Naučite skrojiti i sašiti odjevni predmet po vlastitom izboru. Individualni pristup svakom polazniku.

Trajanje tečaja 30 sati
Cijena tečaja je 1.900 kn. Mogućnost plaćanja u dvije rate po 950 kn.
U cijenu nije uključen materijal. U cijenu je uključen PDV.

Tečaj šivanja ženske jakne

Ženska jakna s podstavom

Na tečaju šivanja ženske jakne savladat ćete proces izrade jakni s podstavom od uzimanja mjera, odabira kroja ženske jakne iz časopisa i modeliranja kroja do iskrojavanja, šivanja i dorade.

Trajanje tečaja 50 sati
Cijena tečaja je 3.125 kn. U cijenu nije uključen materijal. U cijenu je uključen PDV.

Tečaj šivanja - popravci

Popravci

Na tečaju popravaka naučit ćete skraćivati rukave kao i skraćivati, sužavati ili proširivati hlače, suknje i druge odjevne predmete, kako promjeniti zatvarač i brojne druge korisne vještine.

Trajanje tečaja 20 sati
Cijena tečaja je 1.250 kn. U cijenu nije uključen materijal. U cijenu je uključen PDV.

Tečaj izrade posteljine i posoblja

Izrada posteljine i posoblja

Tečaj izrade posteljine i posloblja namijenjen je učenju izrade ukrasnih jastuka i jastučnica, raznih vrsta stolnjaka, ukrasnih presvlaka za stolice…

Trajanje tečaja 30 sati
Cijena tečaja je 1.875 kn. U cijenu nije uključen materijal. U cijenu je uključen PDV.

Kukičanje

Kukičanje

Tečaj kukičanja namjenjen je onima koji žele savladati osnovne bodove, ravno i kružno kukičanje te izradu jednostavnih ukrasnih predmeta.

Trajanje tečaja 30 sati
Cijena tečaja je 1.875 kn. U cijenu nije uključen materijal. U cijenu je uključen PDV.

Tečaj pletenja

Pletenje

Tečaj pletenja namijenjen je onima koji žele naučiti osnovne bodove te samostalno izraditi kapu, šal i druge jednostavne odjevne predmete.

Trajanje tečaja 30 sati
Cijena tečaja je 1.875 kn. U cijenu nije uključen materijal. U cijenu je uključen PDV.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Krojenje i šivanje

Program osposobljavanja za poslove krojenja i šivanja namijenjen je svima koji žele savladati vještinu samostalne izrade odjeće po mjeri. Program mogu upisati osobe koje imaju namjeru pružati usluge šivanja i popravaka na tržištu bilo kroz zapošljavanje u nekom od krojačkih salona ili otvaranjem vlastitog obrta, ali i svi koji žele šivati iz hobija i za vlastite potrebe. Više…

Tečaj hortikulture

Vrtlarenje kao način provođenja slobodnog vremena na svježem zraku i uz fizičku aktivnost sve je popularnije. No da bi vrt ili okućnica postali ponos svojih vlasnika i mjesto istinskog uživanja potrebno je puno truda, znanja i iskustva. A ako nemate vremena čekati godine da to postignete i ne želite učiti isključivo iz vlastitih pokušaja i pogrešaka, najbolji put je učiti od stručnjaka.

Kroz tečaj hortikulture polaznici će steći teoretska i praktična znanja koja su nužan preduvjet za osmišljavanje i uređenje okoliša vlastitih kuća, stanova ili poslovnih objekata smještenih u mediteranskom podneblju kao i za odabir, uzgoj, njegu i održavanje vanjskog ukrasnog bilja. Polaznici će se upoznati s biljnim vrstama – trajnicama, grmovima, živicama, penjačicama, stablima i sobnim biljem koje uspijeva u našem podneblju. Naučit će kako se pojedine vrste dohranjuju, pravilno orezuju i razmnožavaju te učinkovito štite od bolesti i štetnika. I na kraju, naučit će osnove planiranja okućnica kako bi postigli sklad, a potrebe za održavanjem uskladili sa svojim mogućnostima.

Radi se u malim grupama od najviše 15 polaznika. Nastava se održava u prijepodnevnim ili poslijepodnevni satima, prema dogovoru s polaznicima.

Trajanje tečaja 52 školska sata
Nastava se održava 2 x tjedno po 2 školska sata

Cijena tečaja hortikulture je 1.560 kn. Mogućnost plaćanja u 3 rate po 520 kn.
U cijenu je uključen PDV.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Kulinarske radionice

Riblja jela

Riblja jela

Jednodnevna ili dvodnevna radionica pripreme jela na bazi ribe.

Dostupnost raznovrsne i kvalitetne svježe ribe i drugih namirnica nije uvijek jamstvo spravljanja ukusnog i kreativnog jela. Unaprijedite svoju tehniku obrade ribe i naučite nešto novo kombinirajući tradiciju sa suvremenim gastronomskim trendovima pod vodstvom vrhunskog kuhara. Prijaviti se mogu svi koji žele razvijati i isprobati nove ideje za pripremu i serviranje ribljih jela.

Cijena radionice riblja jela je 450 kn. U cijenu je uključen PDV.

Dizano tijesto

Dizano tijesto

Jednodnevna ili dvodnevna radionica pripremanja različitih vrsta dizanog tijesta.

Za izradu dizanih tijesta, bilo slanih, slatkih ili nadjevenih, postoji jako puno recepata. Raznovrsnost i privlačnost je upravo u njihovoj jednostavnosti. I baš zato što se spravljaju od malog broja sastojaka, konačan okus, miris i izgled jela od dizanog tjesta ovisi gotovo isključivo o vještini onoga tko ih priprema. Ova radionica unaprijedit će vaše znanje i vještinu izrade dizanog tijesta bez obzira jeste li profesionalac ili samo želite naučiti pripremati neodoljive zalogaje za vašu obitelj i prijatelje.

Cijena radionice dizano tijesto je 450 kn. U cijenu je uključen PDV.

Carving

Carving

Jednodnevna ili dvodnevna radionica carvinga – vještine dekoriranja voća i povrća.

Polaznici će se upoznati s alatima i tehnikama kojima se voće i povrće pretvara u umjetnička djela. Ova istočnjačka vještina posebno je raširena na Tajlandu gdje je dekoracija stola i jela jednako važna kao i jelo samo. Osim što je vrlo koristan profesionalcima, carving može biti i vrlo zabavan i opuštajuć za sve koji se vole kreativno izražavati u svojoj kuhinji.

Cijena radionice carvinga je 875 kn. U cijenu je uključen PDV.

Kulinarske radionice namijenjene su profesionalnim kuharima i svima koji žele unaprijediti svoje kulinarske vještine. Radionice organiziramo u suradnji s renomiranim kuharima i hotelskim kućama, a održavaju se u našem novom, suvremeno opremljenom kuharskom kabinetu.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Irma Borić Jereb, soba 29, 3. kat
tel. (051) 336 005, 212 269
irma.jereb@nar-uciliste.hr

Kulinarske radionice

Anamarija Vukotić, prof., soba 34
tel. (051) 336 043, 212 269
anamarija.vukotic@nar-uciliste.hr