LJEPOTA I ZDRAVLJE

Područje ljepote i zdravlja nudi širok odabir raznovrsnih zanimanja koja pojedincima koji vole rad s ljudima nude brojne mogućnosti te unosne prilike za profesionalni napredak. Zaposlenje mogu naći na različitim mjestima poput wellness i fitness centara, kozmetičkih salona, hotela, zdravstvenih i drugih ustanova, sportskih klubova, a većina ima i mogućnost otvaranja vlastitog obrta. Rad unutar ovog područja također zahtjeva kreativnost i samostalnost, posebno za one koji namjeravaju otvoriti vlastiti obrt, a budući da zanimanja uključuju praktične vještine i podrazumijevaju ponudu atraktivnih usluga, prilike za zaposlenje nisu ograničene samo na domaće tržište.

Uz srednjoškolske programe doškolovanja i prekvalifikacije, Narodno učilište nudi programe stručnog osposobljavanja za wellness terapeuta, masera, aromasera, poslove manikure, osnovne poslove pedikure i ugraditeljicu umjetnih noktiju te programe stručnog usavršavanja za vizažistu i frizera – stilistu. Programi osposobljavanja namjenjeni su osobama sa završenom osnovnom ili srednjom školom koje se žele brzo osposobiti za rad, a programi usavršavanja za one koji žele proširiti svoja znanja i unaprijediti vlastiti posao ili biti konkurentniji na tržištu rada.

Programi osposobljavanja i usavršavanja odobreni su od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Temelj svih programa je savladavanje praktičnih vještina i primjenjivih znanja u skladu sa svjetskim trendovima na ovom području. Po završetku programa i nakon položenog ispita polaznik dobiva uvjerenje o osposobljenosti ili uvjerenje o usavršavanju. Podaci s uvjerenja upisuju se u radnu knjižicu. U cijenu su, uz praktičnu i teorijsku nastavu, uključne i skripte, individualne konzultacije i polaganje ispita. Oslobođeno PDV-a.

Wellness terapeut

program osposobljavanja

Budući da moderan turist traži puno više od mora i sunca, wellness je sve važniji segment turističke ponude jer omogućava protutežu užurbanom i stresnom gradskom životu. U hrvatskom se turizmu wellness pojavio prije desetak godina, a broj wellness centara stalno raste što povećava potrebu za stručnim i osposobljenim kadrom. Mnogim wellness centrima je temelj voda (termalna ili morska), a gotovo svi razvijaju ponude wellness terapija, od aromaterapije s autohtonim uljima i biljem, do raznih masaža, sauna, parnih kupelji i kozmetičkih usluga. Program osposobljavanja za wellness terapeuta osmišljen je kako bi polaznici stekli specifična znanja i praktične vještine koje poslodavci traže te da njihove kompetencije po završetku programa odgovaraju stvarnim potrebama tržišta rada.

Wellness terapeut je osoba osposobljena za obavljanje šireg spektra poslova koji se pojavljuju u wellness ponudi: od samostalnog izvođenja različitih vrsta masaža (klasične ručne, anticelulitne, sportske i aromamasaže), cjelovitog tretmana tijela do estetske pedikure. Kako bi mogli uspješno izvoditi i složenije tretmane, polaznici moraju savladati tehnike masaže svih dijelova tijela te razne pojedinačne postupke poput pripreme eteričnih mješavina ulja, njege tijela, body wrappinga, njege stopala te njege i uljepšavanja noktiju. Također, moraju biti upoznati s velikim brojem proizvoda koji se koriste u suvremenoj wellness ponudi te njihovom primjenom.

Budući da poslodavci za rad u wellness centrima traže zaposlenike koji su u stanju preuzeti cijeli proces rada od savjetovanja klijenata, prezentacije i prodaje usluga i proizvoda preko izvođenja tretmana do održavanja radnog prostora, program osbosobljavanja za wellness terapeuta obuhvaća i niz dodatnih područja. To su znanja o načinima zdrave i uravnotežene prehrane u svrhu očuvanja ljepote tijela i zdravlja, prepoznavanja i procjene kontraindikacija za pojedine wellness terapije te komunikacijske i prezentacijske vještine koje će polaznicima omogućiti da bolje prepoznaju potrebe klijenata, prilagode i prezentiraju ponudu te uspješno rješavaju prigovore. Polaznici će također naučiti primjeniti pravila i postupke higijene prostora i pribora prije i nakon tretmana te pravila zaštite na radu i zaštite od požara.

Teorijski dio programa polaznici savladavaju kroz sustav e-učenja što im omogućuje pohađanje nastave s radnog mjesta ili iz vlastitog doma, odnosno bez potrebe dolaska u ustanovu. Praktični dio programa odvija se kroz vježbe u kabinetu Narodnog učilišta tri puta tjedno po 4 – 5 sati te praktičnu nastavu u hotelima s kojima Narodno učilište ima sklopljen ugovor o suradnji.

Po završetku programa i položenom završnom ispitu izdaje se uvjerenje o osposobljenosti za wellness terapeuta što se upisuje u radnu knjižicu.

Trajanje programa 225 sati tijekom 4 mjeseca
Program mogu upisati osobe sa završenom četverogodišnjom srednjom školom ili trogodišnjom srednjom školom za zanimanja frizer/ka, kozmetičar/ka ili pediker/ka koje prilože uvjerenje medicine rada o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova wellness terapeuta.

Redovna cijena programa osposobljavanja za wellness terapeuta je 6.800 kn. Mogućnost plaćanja u 4 rate po 1.700 kn.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Maser

program osposobljavanja

Maser vrši razne vrste masaža s ciljem poboljšanja kvalitete života klijenta. Nizom sustavnih pokreta tretira mekana tkiva poput kože, mišića i vezivnog tkiva da bi normalizirao mekano tkivo, uklonio mišićnu napetost, poboljšao mišićni tonus i cirkulaciju, poboljšao probavu i lučenje štetnih tvari iz organizma te općenito da bi pozitivno utjecao na zdravlje klijenta te pomogao u smanjenju stresa.

U sklopu programa osposobljavanja polaznici se upoznaju s postupcima i primjenom različitih vrsta masaže poput klasične ručne masaže, sportske masaže, masaže vezivnog tkiva te refleksne masaže stopala. Osim toga polaznici savladavaju pravilnu primjenu sustavnih pokreta u sklopu masaže koji uključuju glađenje, trljanje, gnječenje, valjanje, lupkanje, vibraciju i istezanje te u primjeni ovih pokreta koriste dlanove, podlaktice i laktove.

Da bi uspostavili dobar odnos s klijentom te na taj način osigurali opuštenu atmosferu i uspostavili dobru suradnju tijekom tretmana polaznici će također usvajati osnove kulture komuniciranja u sklopu koje će usavršavati vještine profesionalne komunikacije. Program također uključuje usvajanje potrebnih teoretskih znanja iz polja anatomije, fiziologije i dermatologije.

Budući da je posao masera fizički naporan polaznici bi trebali imati dobru kondiciju i mišićno-koštani sustav, te radi ritmičnosti i učinkovitosti pokreta dobru koordinaciju. Budući da vršenje masaže često podrazumijeva korištenje eteričnih ulja, losiona ili krema za polaznike je također poželjno da imaju zdrav dišni sustav i dobar osjet njuha te da zbog kontakta s vlažnom kožom klijenta imaju zdravu kožu na rukama.

Po završetku programa i položenom završnom ispitu izdaje se uvjerenje o osposobljenosti za masera što se upisuje u radnu knjižicu. Nakon što završe program osposobljavanja polaznici imaju mogućnost otvoriti vlastiti obrt za masažu.

Trajanje programa 150 sati
Program mogu upisati osobe sa završenom osnovnom školom i navršenih 18 godina koje prilože uvjerenje medicine rada o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova masera.

Cijena programa osposobljavanja za masera je 4.950 kn. Mogućnost plaćanja u 3 rate po 1.650 kn.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Aromamaser

program osposobljavanja

Aromamaser vrši različite tipove masaža uz kontroliranu primjenu eteričnih ulja radi izazivanja dubokog opuštanja te vraćanja ili uspostavljanja psihofizičke ravnoteže. Radi se o lijepom i kreativnom zanimanju koje pruža potpuno prirodnu i ugodnu terapiju od koje zdravstvene prednosti imaju i klijent i sam terapeut. Ponuda aromamasaže traženi je dio wellness ponude pa aromamaseri imaju velike mogućnosti zapošljavanja u turizmu.

Da bi uspješno vršili aromamasažu polaznici ovog programa usvajaju znanja o vrstama, karakteristikama, postupcima pripreme i procesom apsorpcije eteričnih mješavina te o njihovoj primjeni i djelovanju na psihu i tijelo. Drugi fokus programa upoznavanje je s tehnikama masaže što uključuje načela, principe i postupke različitih vrsta masaže poput klasične ručne masaže, sportske masaže, refleksne masaže stopala i aromamasaže. Kroz praksu polaznici ovladavaju tehnikama masaže te uče kako primjenjivati aromaterapiju da bi dobili optimalan učinak što podrazumijeva postizanje kvalitetne relaksacije, prirodne njege i olakšavanje psihofizičkih tegoba klijenta.

Da bi mogli ispravno procijeniti stanje klijenta te pravilno primijeniti terapiju polaznici također savladavaju znanja iz anatomije i fiziologije.

Budući da aromaterapija utječe i na psihološku dobrobit klijenta, značajnu ulogu igra i poznavanje osnova psihologije, posebice poznavanje uzroka i manifestacije stresa, načina otklanjanja stresa te postupaka psihološke samozaštite. Polaznici ovog programa također će usvajati vještine profesionalne komunikacije, da bi uspostavili atmosferu povjerenja i opuštenosti, te da bi klijente mogli sukladno njihovoj situaciji savjetovati o održavanju psihofizičke ravnoteže. Uz razvijene komunikacijske vještine, da bi mogli uspješno obavljati poslove aromamasera polaznici bi trebali imati zdrav mišićno-koštani sustav, dobru koordinaciju pokreta, zdrav dišni sustav i uredan osjet njuha.

Po završetku programa i položenom završnom ispitu izdaje se uvjerenje o osposobljenosti za aromamasera što se upisuje u radnu knjižicu. Nakon što završe program polaznici imaju mogućnost otvoriti vlastiti obrt za aromaterapiju.

Trajanje programa 120 sati
Program mogu upisati osobe sa završenom srednjom školom i navršenih 18 godina koje prilože uvjerenje medicine rada o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova aromamasera.

Cijena programa osposobljavanja za aromamasera je 5.400 kn. Mogućnost plaćanja u 3 rate po 1.800 kn.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Poslovi manikure

program osposobljavanja

Manikeri nude usluge njege kože šake i prstiju te uređivanja noktiju kao i ugradnju i nadogradnju umjetnih noktiju. Po završetku programa mogu se zaposliti u kozmetičkim salonima, wellness centrima i salonima za njegu noktiju.

Tijekom ovog programa polaznici usvajaju osnove dermatologije, građe i funkcije kože, šake i noktiju te osnove njege kože šake kako bi mogli procijeniti stanje klijenta i primijeniti odgovarajući tretman. Također se upoznaju s priborom i materijalom koji se koriste u manikuri te pravilima zaštite na radu, prve pomoći i postupcima održavanja osobne higijene i higijene prostora za manikuru.

Budući da se značajan dio posla zasniva na dogovoru s klijentima te uključuje savjetovanje klijenta o održavanju njege kože šake i prstiju, polaznici će također usvojiti i vještine poslovne komunikacije te osnove bontona. Radi uspješnog obavljanja postupaka unutar ovog zanimanja polaznici bi trebali imati koordinirane i vješte ruke, zdrav vid te razvijene vještine komunikacije. Od važnosti je i motivacija i entuzijazam kao i volja za usavršavanjem i praćenjem modnih trendova.

Po završetku programa i položenim završnom ispitu izdaje se uvjerenje o osposobljenosti za poslove manikure što se upisuje u radnu knjižicu.

Trajanje programa 135 sati
Program mogu upisati osobe sa završenom srednjom školom i navršenih 18 godina koje prilože uvjerenje medicine rada o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova manikure.

Cijena programa osposobljavanja za poslove manikure je 5.124 kn. Mogućnost plaćanja u 3 rate po 1.708 kn.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Osnovni poslovi pedikure

program osposobljavanja

Pedikeri nude usluge njege kože stopala i prstiju te uređivanja noktiju, a zaposlenje mogu naći u sklopu salona ljepote (u suradnji s kozmetičarima, frizerima ili šminkerima), wellness centara i lječilišnih ustanova.

Unutar programa osposobljavanja za osnovne poslove pedikure polaznici usvajaju osnove dermatologije i anatomije nokta i stopala te osnove pedikure i njege stopala da bi mogli točno procijeniti stanje klijenta i primijeniti odgovarajuću vrstu njege. Također se upoznaju s različitim vrstama pedikure te priborom i materijalom koji se koristi u sklopu pedikure, depilacije i njege kože stopala i prstiju. Kroz praksu polaznici programa usvajaju tehnike i postupke njege kože, uklanjanje ostarjele, zadebljane ili oštećene kože i žuljeva, te postupke uređivanja i lakiranja noktiju.

Uz navedene vještine polaznici će se upoznati s pravilima zaštite na radu, prve pomoći, postupcima održavanja osobne higijene i higijene prostora te postupcima dezinfekcije.

Budući da se značajan dio posla zasniva na dogovoru s klijentima te uključuje savjetovanje klijenta o održavanju njege kože stopala i prstiju, polaznici će također usvojiti vještine poslovne komunikacije te osnove psihologije komunikacije. Radi mogućnosti organizacije vlastitog poslovanja polaznici će doći u dodir i s osnovama organizacije radnog prostora i poslovnih procesa.

Radi uspješnog obavljanja postupaka unutar ovog zanimanja polaznici bi trebali imati koordinirane i vješte ruke, uredna osjetila opipa, zdrav vid te razvijene vještine komunikacije. Od važnosti je također entuzijazam i volja za usavršavanjem i praćenjem zdravstvenih i modnih trendova.

Po završetku programa i položenom završnom ispitu izdaje se uvjerenje o osposobljenosti za osnovne poslove pedikure što se upisuje u radnu knjižicu.

Trajanje programa 120 sati
Program mogu upisati osobe sa završenom osnovnom školom i navršenih 15 godina.

Cijena programa osposobljavanja za osnovne poslove pedikure programa 5.124 kn. Mogućnost plaćanja u 3 rate po 1.708 kn.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Ugraditeljica umjetnih noktiju

program osposobljavanja

Ugraditeljica umjetnih noktiju pruža usluge ugradnje umjetnih noktiju, korekcije i njege noktiju. Sami postupci unutar usluge ugradnje umjetnih noktiju uključuju ugradnju umjetnih noktiju, učvršćivanje prirodno dugih noktiju, produženje prirodnih noktiju, njega i korekcija noktiju te tretiranje izgriženih noktiju i listanja na vrhovima noktiju. U skladu s tim svoje usluge može nuditi u sklopu kozmetičkih salona, salona za manikuru ili wellness centara.

U sklopu programa osposobljavanja za ugradnju umjetnih noktiju polaznici uče rukovati osnovnim tehničkim sredstvima koja se koriste u procesu ugradnje umjetnih noktiju. Program uključuje osnove kozmetike noktiju i osnove manikiranja. Uz to usvajaju teoretska znanja o preparatima i alatima korištenim u procesu ugradnje, znanja o tehnikama i tehnologiji rada te znanja o higijeni, zaštiti na radu i procesima dezinfekcije pribora i prostora te dezinfekcije prije i poslije samog procesa ugradnje noktiju.

Kroz praksu polaznici usavršavaju profesionalne metode izrade umjetnih noktiju, njihove ugradnje, obrade i po potrebi korekcije. Budući da se značajni dio posla zasniva na dogovoru s klijentom polaznici također usvajaju znanja iz osnove kulture komuniciranja te razvijaju vještine profesionalne komunikacije.

Za polaznike ovog programa važno je da su entuzijastični te da kontinuirano usavršavaju vještine i prate trendove estetike i mode. Ovo zanimanje iziskuje spretne ruke, dobru koordinaciju, pedantnost, smisao za estetiku, uredno osjetilo vida te razvijene komunikativne vještine.

Po završetku programa i položenom završnom ispitu izdaje se uvjerenje o osposobljenosti za ugraditeljicu umjetnih noktiju što se upisuje u radnu knjižicu.

Trajanje programa 120 sati
Program mogu upisati osobe sa završenom osnovnom školom i navršenih 18 godina.

Cijena programa osposobljavanja za ugraditeljicu umjetnih noktiju je 5.500 kn. Mogućnost plaćanja u 3 rate po 1.833 kn.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Vizažist

program osposobljavanja

Vizažist je izuzetno kreativno zanimanje – primjenjujući trendove, teorijska znanja i složene tehnike uljepšava klijente ispunjavajući njihove želje i potrebe. Sukladno svojim vještinama vizažisti imaju dobre prilike za zaposlenje te ga mogu naći u sklopu kozmetičke industrije, ali i na TV postajama, producentskim kućama i kazalištima, na modnim revijama, u sklopu reklamnih kampanji, studija za fotografiju i sl.

Kroz ovaj program polaznici usvajaju vještine pravilne primjene dekorativne kozmetike i korištenja pripadajućeg pribora te znanja vezana uz tipove kozmetičkih preparata i make up-a. Upoznaju se s proporcijama lica te transformiraju lice primjenom dnevnog, večernjeg, poslovnog, korektivnog, svečanog i modnog make up-a. Da bi se upoznali sa širim kontekstom zanimanja polaznici usvajaju teoretska znanja o povijesnom razvoju ljepote i najpoznatijim dizajnerima povijesne i modne šminke. Kroz praktične vježbe usvajaju se tehnike televizijske i fotografske šminke u sklopu čega se tehnika dekorativnog šminkanja usklađuje sa zahtjevima HD kamera i fotografiranja u raznim tehnikama. Uz vještine i znanja vezana uz postupke nanošenja kozmetičkih preparata budući vizažisti u sklopu ovog programa također usvajaju vještine potrebne za ulaz u svijet kozmetičke industrije te komunikacijske vještine potrebne za uspostavljanje kvalitetne interakcije s klijentima i suradnicima.

Da bi bili uspješni u ovom poslu polaznici bi trebali imati uredna osjetila vida, sposobnost razlikovanja boja, dobru koordinaciju vida i pokreta te spretne ruke. Uz to polaznici trebaju biti spremni na kontinuirano usavršavanje vještina i praćenje modnih trendova i novosti unutar kozmetičke industrije.

Nastava iz praktičnog dijela odvija se u kabinetu Narodnog učilišta. Nakon završetka programa iz teorijskih predmeta polaznici polažu pismeni ispit dok se za vježbe iz dekorativne kozmetike polaže završni praktični ispit.

Predavač je vizažistica Ingrid Badžek. Ovim poslom bavi se od 1988. godine. Profesionalno se usavršavala u školama najvećih svjetskih kozmetičkih kuća (Chanel, Shiseido, Lancôme) kao i renomiranih svjetskih visažista (Pascal, G. Cagne…). Osobito obrađuje tematiku uljepšavanja te fotografsku, modnu, korektivnu i večernju šminku. Angažirana je na mnogobrojnim modnim revijama, natjecanjima ljepote, festivalima, izradi glazbenih spotova…

Po završetku programa i uspješno položenom ispitu izdaje se uvjerenje o usavršavanju koje se upisuje u radnu knjižicu.

Program usavršavanja za vizažista
Trajanje programa
Trajanje programa

140 sati

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena srednja škola

Cijena programa
Cijena programa

Cijena programa usavršavanja za vizašta je 5.124 kn. Mogućnost plaćanja u 3 rate po 1.708 kn.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine.
Prijavite se!

Srednjoškolski programi doškolovanja i prekvalifikacije

za zanimanja u području ljepote i zdravlja

Kozmetičar

Program obrazovanja za kozmetičare polaznike priprema za pružanje usluga uljepšavanja, njegovanja kože lica i tijela, oblikovanja tijela te korektivnog i dekorativnog šminkanja. Više…

Frizer

Program obrazovanja za frizere polaznike priprema za pružanje usluga oblikovanja i njege kose kroz postupke poput pranja, šišanja, bojanja, kovrčanja i oblikovanja kose. Više…

Pediker

Program obrazovanja za pedikere polaznike priprema za pružanje usluga njege kože i prstiju stopala, uređivanja noktiju nogu i ruku te savjetovanja klijenata o postupcima i sredstvima za njegu kože stopala i ruku. Više…

Dentalni asistent

Samo prekvalifikacija!

Program obrazovanja za dentalnog asistenta osposobljava polaznike za asistiranje doktoru dentalne medicine tijekom terapijskog postupka. Pripremanje pacijenta, radnog mjesta, instrumenata i pribora za terapijski postupak, zbrinjavanje pacijenta nakon postupka, vođenje evidencije i medicinske dokumentacije neki su poslova dentalnog asistenta. Više…

Fizioterapeutski tehničar

Samo prekvalifikacija!

Program obrazovanja za fizioterapeutskog tehničara osposobljava polaznike za pružanje pomoći ozlijeđenim i bolesnim osobama u oporavku, ublažavanju boli te nadomještanju funkcija u slučaju problema uzrokovanih tjelesnim ili psihološkim poremećajima. Više…

Farmaceutski tehničar

Samo prekvalifikacija!

Program obrazovanja za farmaceutskog tehničara priprema polaznike za rad s farmaceutskim proizvodima i sirovinama u sklopu ljekarne, laboratorija ili unutar industrije za proizvodnju lijekova, dijetetskih, kozmetičkih ili drugih farmaceutskih proizvoda. Više…

Radionica izrade prirodne kozmetike

radionica

Priroda nam nudi obilje sastojaka koji nam omogućuju bezbroj mogućnosti za pripremu unikatnih, prirodnih proizvoda potrebnih za blistavu, lijepu i zdravu kožu te njegu lica i tijela.

Za pripremu i ispravnu uporabu prirodnih pripravaka i njihovog skladištenja, potrebno je upoznati se s osnovama postupaka izrade kako biste dobili proizvod prilagođen određenom tipu kože.

Kroz dvodnevnu radionicu izrade prirodne kozmetike polaznici će steći teoretska i praktična znanja potrebna za kreiranje unikatnih pripravaka koji doprinose dobrobiti vašeg organizma. Svladat će proces izrade balzama, šampona za tijelo i kosu, krema za lice, dezodoranta, maski i pilinga. Također će steći osnovna znanja o pripremi prirodnih proizvoda za zaštitu od UV zraka, komaraca, krpelja i moljaca.

Voditelj radionice je Irena Sabo dipl.ing.kemije, s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji prirodne kozmetike. Radi se u malim grupama od najviše 10 polaznika. Nastava se održava u vidu dvodnevnih radionica.

Po završetku nastave polaznici će ponijeti proizvode koje su izradili tijekom radionice.

Trajanje radionice 10 sati

Cijena radionice izrade prirodne kozmetike je 880,00kn (PDV uključen)
U cijenu je uključen materijal za izradu prirodne kozmetike.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Eda Devčić Erceg, soba 30, 3.kat
tel. (051) 327 181, 212 269
eda.devcic@nar-uciliste.hr

Programi usavršavanja za vizažista i frizera-stilista

Irma Borić Jereb, soba 29, 3. kat
tel. (051) 336 005, 212 269
irma.jereb@nar-uciliste.hr