Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

MESAR

Mesari mogu naći zaposlenje unutar svih procesa obrade mesa od poslova klanja i tranširanja, obrade pojedinih dijelova, kategorizacije, prerade mesa i proizvodnje mesnih prerađevina do same prodaje svježeg mesa i mesnih prerađevina. Polaznici ovog programa upoznat će se s teorijom i praksom svih postupaka unutar mesne proizvodnje. Procesi unutar mesne industrije započinju poslovima preuzimanja stoke za klanje, omamljivanja i klanja, rasijecanja trupa, vađenja iznutrica, obrade pojedinih dijelova mesa te razvrstavanja mesa za proizvodnju. Polaznici se također upoznaju s postupcima konzerviranja mesa kemijskim sredstvima ili kroz procese zaleđivanja i dimljenja u svrhu izrađivanja trajnih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda te obarenih i polutrajnih kobasica i salama.

Osim same proizvodnje mesari se također zapošljavaju u trgovinama gdje ispunjavaju odgovornosti kupovine mesa, pripreme za prodaju te same prodaje koja uključuje postupke poput rezanja, rasijecanja, oblikovanja i konačno vaganja mesa te izračuna cijene i umatanja. Budući da ovo zanimanje uključuje rad s prehrambenim namirnicama od iznimne je važnosti da se polaznici nauče pridržavati i provoditi higijenske postupke te da znaju prepoznati i sanirati nepoželjne promjene na mesu i mesnim prerađevinama. Upravo se iz ovog razloga od polaznika očekuje da imaju uredna osjetila vida, njuha i okusa te sposobnost raspoznavanja boja. Osim toga zbog rada s oštrim alatima te strojevima u preradi mesa također je od iznimne važnosti da se savjesno pridržavaju mjera zaštita na radu.

Uz navedena praktična znanja polaznici također razvijaju administrativne vještine vođenja dokumentacije za održavanje i skladištenje mesa i mesnih prerađevina, dokumentacije za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina te uče kako izračunati cijene pri prodaji mesa i mesnih prerađevina. Uz to polaznici se upoznaju s različitim strojevima i alatima unutar ovog zanimanja, s njihovim korištenjem i održavanjem.

Budući da se ovo zanimanje uglavnom obavlja stojeći te učestalo podrazumijeva podizanje i prenošenje velikih tereta, za polaznike ovog programa poželjno je da su snažne tjelesne građe te da posjeduju tjelesnu izdržljivost, snagu, spretnost ruku te zdrav mišićno-koštani sustav. Radi same prirode posla također je od iznimne važnosti da su polaznici emocionalno uravnotežene osobe urednog kognitivnog funkcioniranja.

Školovanje u ovom programu traje tri godine te završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje mesar što se upisuje u radnu knjižicu. Nakon položenog majstorskog ispita mesari imaju mogućnost otvaranja vlastitog obrta.

Trajanje programa
Trajanje programa

1 – 3 godine

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

Posebni uvjeti
Posebni uvjeti

Za ovo zanimanje poželjno je da polaznici imaju snažnu građu i dobar mišićno-koštani sustav te uredna osjetila vida, njuha i okusa te sposobnost razlikovanja boja.

Upisi
Upisi u rujnu!

Cijene programa

Cijena jednog razreda programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje mesar je 7.320 kn. Mogućnost plaćanja u 6 rata po 1.220 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti. Ukupan iznos školarine uključuje upisninu, predavanja, skripte u e-obliku, ispite i završni ispit i može se platiti do 10 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Popis nastavnih predmeta

programa za zanimanje mesar

Nastavni predmet

I. razred

II. razred

III. razred

Hrvatski jezik

Strani jezik

Matematika

Računalstvo

Tehnologija zanimanja

Povijest

Politika i gospodarstvo

Etika

Tjelesna i zdravstvena kultura

Praktična nastava

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Anamarija Vukotić, prof., soba 34
tel. (051) 336 043
anamarija.vukotic@nar-uciliste.hr