OSTALA USLUŽNA ZANIMANJA

Rad u ovim uslužnim djelatnostima pojedincima omogućava da se bave praktičnim i kreativnim poslom u kojem se mogu usavršavati te da budu u stalnom kontaktu s ljudima. I, što je u današnje vrijeme možda najvažnije, da svoje usluge mogu tržištu ponuditi kroz vlastiti posao.

Narodno učilište u Rijeci nudi programe stručnog osposobljavanja za poslove krojenja i šivanja, aranžiranja izloga i servisiranja osobnih računala te programe stručnog usavršavanja za poslove montaže i servisiranja rashladnih i klima uređaja na osnovnoj i specijalističkoj razini, montaže i servisiranja plinskih te kućanskih aparata. Temelj svih programa je praktičan rad što polaznicima osigurava stjecanje znanja i vještina potrebnih da odmah po završetku programa mogu početi raditi. Mi brinemo da ta znanja i vještine prate potrebe tržišta i razvoj tehnologije.

Svi programi su odobreni od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Po završetku programa i nakon položenog ispita polaznik dobiva uvjerenje o osposobljenosti ili uvjerenje o usavršavanju. Podaci s uvjerenja upisuju se u radnu knjižicu. U cijenu je, uz praktičnu i teorijsku nastavu, uključene skripte, individualne konzultacije i polaganje ispita. Cijene su oslobođene PDV-a.

Krojenje i šivanje

program osposobljavanja

Program osposobljavanja za poslove krojenja i šivanja namijenjen je svima koji žele savladati vještinu samostalne izrade odjeće po mjeri. Program mogu upisati osobe koje imaju namjeru pružati usluge šivanja i popravaka na tržištu bilo kroz zapošljavanje u nekom od krojačkih salona ili otvaranjem vlastitog obrta, ali i svi koji žele šivati iz hobija i za vlastite potrebe.

Program polaznike priprema za odgovornosti unutar ovog iznimno kreativnog i praktičnog zanimanja koje između ostalog uključuju skiciranje odjevnog predmeta, uzimanje mjera, izradu kroja, krojenje i šivanje te doradu na odjevnom predmetu. Da bi bili uspješni u ovom poslu polaznici uče o vrstama i svojstvima raznih tekstilnih materijala, upoznaju se sa standardima i mjerenjem te s raznim alatima i priborom krojačkog zanimanja. Uz navedeno polaznici također kroz praktičan rad usvajaju tehnologije izrade jednostavnih odjevnih predmeta.

Sav potreban materijal, pribor i šivaće strojeve opskrbljuje Narodno učilište. Na kraju programa polaznici polažu završni ispit koji podrazumijeva samostalnu izradu bluze/košulje i suknje. Nakon uspješno položenog ispita izdaje se uvjerenje o osposobljenosti za poslove krojenja i šivanja koje se upisuje u radnu knjižicu.

Trajanje programa 120 školskih sati
Minimalni uvjeti završena osnovna škola

Cijena programa osposobljavanja za poslove krojenja i šivanja je 4.200 kn. Mogućnost plaćanja u 3 rate po 1.400 kn.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Aranžer izloga

program osposobljavanja

U sklopu programa osposobljavanja za aranžera izloga polaznici usvajaju znanja i praktične vještine potrebne za ispunjavanje odgovornosti ovog zanimanja poput oblikovanja industrijskih i komercijalnih proizvoda, izrade planova dekoracija i uređivanja izložbenih prostora. Da bi se kvalitetno pripremili za ove odgovornosti polaznici uče o osnovama dizajna koje uključuju teoriju o bojama, plohama, prostoru, kompozicijskim elementima, kontrastu, harmoniji, ritmu i proporcijama te se informiraju o najnovijim svjetskim trendovima u sklopu aranžiranja. Uz to polaznici kroz praksu također usvajaju brojne likovne tehnike te vještine grafičkog aranžiranja, modeliranja tkanina te tematskog aranžiranja povodom blagdana ili promjene godišnjeg doba.

Po završetku programa i uspješno položenom ispitu izdaje se uvjerenje o osposobljenosti za aranžera izloga koje se upisuje u radnu knjižicu.

Trajanje programa 134 školska sata
Minimalni uvjeti završena osnovna škola

Cijena programa osposobljavanja za aranžera izloga je 3.510 kn. Mogućnost plaćanja u 3 rate po 1.170 kn.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Serviser osobnih računala

program osposobljavanja

Polaznici programa osposobljavanja za servisera osobnih računala naučit će sve što im je potrebno kako bi mogli utvrđivati uzroke neispravnog rada ili kvara računala te popraviti kvar zamjenom neispravne komponente ili podešavanjem operativnog sustava. Program obuhvaća opća znanja o sastavu i načinu rada osobnih računala, njihovim komponentama, sklopovima i operativnim sustavima te osnove računalnih mreža. Polaznici će se upoznati s tehnikama servisiranja osobnih računala koje će savladati kroz praktičan rad.

Po završetku programa i uspješno položenom ispitu izdaje se uvjerenje o osposobljenosti za servisera osobnih računala koje se upisuje u radnu knjižicu.

Trajanje programa 130 školskih sati
Minimalni uvjeti završena osnovna škola

Cijena programa osposobljavanja za servisera osobnih računala je 4.360 kn. Mogućnost plaćanja u 3 rate po 1.453 kn.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Programi stručnog usavršavanja za poslove servisiranja

Serviser/montažer klima uređaja

Program stručnog usavršavanja za servisera/montažera klima uređaja ima za cilj stjecanje znanja i vještina potrebnih za ugradnju i servisiranje različitih vrsta klimatizacijskih uređaja – mobilnih i prozorskih klima uređaja, split i multisplit sistema te klima uređaja za automobile i vozila. Program se izvodi u dva dijela – kroz stručnu teorijsku nastavu s praktičnim vježbama te praktičnu obuku odnosno rad na ugradnji i održavanju rashladnih i klimatizacijskih uređaja.

Po završetku programa usavršavanja i uspješno položenom ispitu izdaje se uvjerenje o usavršavanju koje se upisuje u radnu knjižicu.

Trajanje programa 150 sati
Minimalni uvjeti završena minimalno trogodišnja srednja škola elektrotehničkog, tehničkog ili strojarskog smjera

Cijena programa stručnog usavršavanja za servisera/montažera klima uređaja je 5.500 kn. Mogućnost plaćanja u 4 rate po 1.375 kn.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Serviser/montažer rashladnih i klima uređaja, specijalist

Program stručnog usavršavanja za specijalista servisera/montažera rashladnih i klima uređaja (frigomehaničara) ima za cilj stjecanje znanja i vještina potrebnih za ugradnju, podešavanje, ispitivanje, servisiranje i popravak rashladnih i klimatizacijskih uređaja. Program se izvodi u dva dijela – kroz stručnu teorijsku nastavu s praktičnim vježbama te praktičnu obuku odnosno rad na ugradnji i održavanju rashladnih i klimatizacijskih uređaja.

Po završetku programa usavršavanja i uspješno položenom ispitu izdaje se uvjerenje o usavršavanju koje se upisuje u radnu knjižicu.

Trajanje programa 200 sati
Minimalni uvjeti završena četverogodišnja srednja škola elektrotehničkog, tehničkog ili strojarskog smjera

Cijena programa stručnog usavršavanja za specijalista servisera/montažera rashladnih i klima uređaja je 7.200 kn. Mogućnost plaćanja u 4 rate po 1.800 kn.

Prijavite se!
Upisi tijekom cijele godine. Prijavite se!

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Irma Borić Jereb, soba 29, 3. kat

tel. (051) 336 005, 212 269
irma.jereb@nar-uciliste.hr

Poslovi servisiranja

Eda Devčić Erceg, soba 30, 3. kat
tel. (051) 327 181, 212 269
eda.devcic@nar-uciliste.hr