Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

PEDIKER

Pedikeri nude usluge njege kože stopala i prstiju te uređivanja noktiju na nogama i rukama, a zaposlenje mogu naći u sklopu salona ljepote (u suradnji s kozmetičarima, frizerima ili šminkerima), unutar lječilišnih ustanova, u sklopu televizije, kazališta, filmske ili modne industrije te otvarajući privatni obrt (nakon polaganja majstorskog ispita). Unutar našeg programa za pedikere polaznici će se usvojiti znanja vezana uz razne metode njege kože te uz razna kozmetička sredstva za njegu stopala i ruku, njihov sastav i primjenu. Kroz praksu polaznici će naučiti održavati njegu kože stopala i ruku kroz sljedeće procese: detaljni pregled stopala i ruku, konzultacija s klijentom i dogovor tretmana, pripremanje stopala ili ruke za tretman uranjanjem u mirisne kupke, odstranjivanje oštećene ili zadebljane kože i žuljeva, masaža nogu i ruku kremom ili losionom.

Ovo zanimanje od budućih pedikera traži dobar vid, spretnost i usklađenost vida i pokreta. Budući da se radi o pedantnom i detaljnom poslu, također se podrazumijeva strpljivost, usmjerenost na detalje, preciznost te komunikativnost i ljubaznost u odnosu s klijentima.

Uz njegu kože pedikeri također nude usluge oblikovanja i lakiranja noktiju te će ove vještine naši polaznici savladati kroz praksu pripremanja noktiju stopala i ruke (kupke, uređivanje deformiranih ili uraslih noktiju, uklanjanje prethodnog laka) te samog lakiranja. Ovisno o uvidima tijekom inicijalnog pregleda i dogovora s klijentom, tretmani mogu biti kratkotrajni ili se mogu ponavljati u određenim dogovorenim periodima.

Osim praktičnih vještina polaznici će također usvojiti znanja o oštećenjima kože stopala i prstiju te noktiju na nogama i rukama, znanja o sastavu i uporabi različitih kozmetičkih preparata, alata i pribora te znanja o načinu na koji obuća utječe na zdravlje i cirkulaciju stopala. U skladu s ovim znanjima budući pedikeri također će moći svoje klijente savjetovati po pitanju kozmetičke njege stopala i ruku te odabira primjerene obuće.

Budući da nakon polaganja majstorskog ispita imaju mogućnost otvaranja vlastitog obrta polaznici programa za pedikere također će usvajati znanja o poduzetništvu te financijskom i računovodstvenom vođenju poslovanja. Osim toga od posebne je važnosti poznavanje higijensko-sanitarnih propisa te redovito higijensko održavanje pribora. Tretmani uvelike ovise o dogovoru između pedikera i klijenta pa će u skladu s tim polaznici također učiti osnove profesionalne komunikacije i uslužnosti.

Ovo zanimanje podrazumijeva ugodno okruženje, ali zbog pedantnosti posla radi se pod intenzivnim umjetnim svjetlom i često uz pomoć lupe što od pedikera traži izvrstan vid i dobro zdravlje očiju.

Školovanje u sklopu ovog programa traje tri godine te završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje pedikera što se upisuje u radnu knjižicu. Nakon uspješno završenog programa polaznici u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja polažu pomoćnički ispit čime stječu uvjete za daljnje napredovanje i polaganje majstorskog ispita. Nakon položenog majstorskog ispita i 3 godine rada u pedikerskoj struci, pedikeri imaju mogućnost otvaranja vlastitog obrta.

Trajanje programa
Trajanje programa

3 godine

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

Posebni uvjeti
Posebni uvjeti

Za ovo zanimanje potrebno je zadovoljavajuće opće zdravstveno stanje, dobro razvijena motorika, dobar vid i sluh, komunikativnost. Opću i posebnu zdravstvenu sposobnost za obavljanje posla pedikera polaznici moraju dokazati potvrdom medicine rada koju trebaju priložiti prilikom upisa.

Upisi
Upisi u rujnu!

Cijene programa

Cijena jednog razreda programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje pediker je 7.320 kn. Mogućnost plaćanja u 6 rata po 1.220 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti. Ukupan iznos školarine uključuje upisninu, predavanja, vježbe, skripte u e-obliku, ispite i završni ispit i može se platiti do 10 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Popis nastavnih predmeta

programa za zanimanje pediker

Nastavni predmet

I. razred

II. razred

III. razred

Tehnologija pedikerstva

Poznavanje materijala

Dermatologija

Zdravstveni odgoj

Psihologija komunikacije

Osnove masaže tijela

Izborni predmet 1

Izborni predmet 2

Hrvatski jezik

Engleski jezik

Politika i gospodarstvo

Povijest

Matematika u struci

Računalstvo

Etika

Tjelesna i zdravstvena kultura

Tehnološke vježbe

35 sati

35 sati

32 sata

Praktična nastava

45 sati

35 sati

32 sata

Stručna praksa

820 sati

830 sati

736 sati

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Irma Borić Jereb,prof. soba 29, 3. kat
tel. (051) 336 005, 212 269
irma.jereb@nar-uciliste.hr