Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

PEKAR

Polaznici ovog programa naučit će pripremati različite vrste tijesta i od njega oblikovati kruh, peciva te ostale pekarske proizvode. Osim teorijskog znanja poput detaljnog poznavanja svih sastojaka (različiti tipovi žitarica, jaja, brašno, sol…), pekarskih pomagala te strojeva koji se koriste u proizvodnji i njihovog načina rada polaznici će se također baviti praktičnim dijelom pripremanja raznovrsnih tipova kruha, peciva i pekarskih proizvoda. Ključne karakteristike pekara svakako su odgovornost i samostalnost te dobra organiziranost koje dolaze do izražaja uz dobro poznavanje procesa proizvodnje pekarskih proizvoda.

Procesi kojima se bavimo na ovom programu su sljedeći: kontrola sastava smjese i količine sastojaka u pripremi tijesta, ručno i strojno miješanje i oblikovanje tijesta, nadzor nad procesom dizanja tijesta, nadzor nad procesom pečenja i regulacija temperature. Osim ovih procesa koji su izravni dio pripremanja pekarskog proizvoda, budući pekari u našem programu također će naučiti načine skladištenja sastojaka i gotovih proizvoda. Kao i na svim drugim programima koji se tiču prehrambene industrije i na ovom programu pridajemo posebnu pažnju poštivanju sanitarno-higijenskih propisa.

Pekari mogu raditi u manjim ili većim pogonima za proizvodnju ili u manjim privatnim obrtima. Od iznimne je važnosti fizička sprema i zdravstveno stanje polaznika budući da se često radi u zahtjevnim uvjetima rada. Pekari uglavnom rade stojeći, nerijetko u noćnim smjenama, u zatvorenim prostorima s visokom temperaturom i nepovoljnom mikroklimom. Upravo iz ovih razloga u našem programu stavljamo fokus na pažnju, oprez te odgovorno korištenje zaštitne opreme da bi povećali sigurnost te poboljšali uvijete rada budućih pekara.

Školovanje u ovom programu traje tri godine te završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje pekara što se upisuje u radnu knjižicu. Nakon položenog majstorskog ispita pekari imaju mogućnost otvaranja vlastitog pekarskog obrta.

Trajanje programa
Trajanje programa

3 godine

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

Posebni uvjeti
Posebni uvjeti

Za ovo zanimanje iznimno je važno da polaznici imaju uredna osjetila vida, njuha i okusa te sposobnost raspoznavanja boja. Od posebne je važnosti i općenito dobro zdravstveno stanje zbog težih uvjeta rada.

Upisi
Upisi u rujnu!

Cijene programa

Cijena jednog razreda programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje pekar je 7.320 kn. Mogućnost plaćanja u 6 rata po 1.220 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti. Ukupan iznos školarine uključuje upisninu, predavanja, vježbe, skripte u e-obliku, ispite i završni ispit i može se platiti do 10 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Popis nastavnih predmeta

programa za zanimanje pekar

Nastavni predmet

I. razred

II. razred

III. razred

Hrvatski jezik

Engleski jezik

Talijanski jezik

Povijest hrvatske kulturne baštine

Poznavanje robe i prehrane

Biologija s higijenom i ekologijom

Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća

Ugostiteljsko posluživanje

Osnove turizma

Kuharstvo s vježbama

Politika i gospodarstvo

Povijest

Gospodarska matematika

Računalstvo

Etika

Tjelesna i zdravstvena kultura

Praktična nastava

70 sati

70 sati

70 sati

Stručna praksa

182 sata

182 sata

182 sata

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Anamarija Vukotić, prof., soba 34
tel. (051) 336 043, 212 269
anamarija.vukotic@nar-uciliste.hr