Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

PRODAVAČ

Prodavači prodaju robu na veliko i malo te u sklopu velikih trgovačkih sustava, na specijaliziranim odjelima ili u malim trgovačkim društvima. Zadaci i odgovornosti prodavača razlikuju se ovisno o tipu trgovine u kojoj radi te o vrsti robe koju prodaje. Osim same prodaje, prodavači također kupcima pružaju informacije o proizvodu, upoznaju ga s nedostatcima i prednostima proizvoda ili pružaju druge savjete o kupovini. Rad u trgovini također podrazumijeva prikupljanje informacija o željama i potrebama kupaca koje prodavač naknadno prosljeđuje poslovođi u svrhu usklađivanja nabave i potražnje. Pri svakom preuzimanju prodavač robu mora pregledati te pripremiti za prodaju tako da naznači cijenu te složi odgovarajući raspored robe na policama i dostatnu količinu artikala.

U sklopu organizacije robe, prodavač također vodi računa o tome da li roba sadrži štetne sastojke, da li ima grešku ili joj je prošao rok trajanja te takvu robu uklanja iz ponude. Uz to, skladištenje robe koja ne ide odmah u prodaju također zna spadati u odgovornosti prodavača. Prodavač periodički vrši inventuru koja podrazumijeva popisivanje robe, zaliha te izračunavanje ukupne vrijednosti. U konačnici poslužuje kupca, vrši naplatu te prikladno pakira kupljenu robu.

Budući da je posluživanje kupaca ključna djelatnost prodavača, naši polaznici u sklopu programa uz hrvatski uče još jedan strani jezik te se upoznaju s psihologijom prodaje i tehnikama vođenja prodajnog razgovora. Po pitanju organizacijskih odgovornosti i same prodajne djelatnosti polaznici usvajaju znanja iz područja trgovačkog računovodstva, ekonomskog poslovanja, poznavanja robe te higijene prehrane i namirnica. Uz sve navedeno polaznici se također upoznaju s osnovama psihologije marketinga te prezentiranjem i promoviranjem proizvoda.

Zanimanje prodavača je dinamično i odgovorno te od polaznika traži jasan govor, komunikativne vještine, snalažljivost, smisao za računanje, te sposobnost razlikovanja boja i brzog prepoznavanja traženog predmeta. Osim toga prodavači bi trebali imati uredan osjet opipa radi brzog raspoznavanja oblika, materijala i kvalitete artikla u ponudi.

Iako uglavnom rade u zatvorenim prostorima, prodavači također znaju raditi na otvorenom tijekom preuzimanja i otpremanja robe, promocije artikala na otvorenom ili prodaje na štandovima. Budući da posao podrazumijeva dosta kretanja, stajanja, guranja i prenošenja tereta budući prodavači trebali bi održavati dobro zdravlje mišićno-koštanog sustava. Uvjeti i moguća mjesta zaposlenja su razna, pa tako prodavači mogu naći posao u raznim tipovima trgovina, u prezentaciji proizvoda ili u prodaji preko telefona.

Školovanje u ovom programu traje tri godine, te završava izradom i obranom završnog rada nakon kojeg se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje prodavača što se upisuje u radnu knjižicu.

Trajanje programa
Trajanje programa

1 – 3 godine

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

Posebni uvjeti
Posebni uvjeti

Ovo zanimanje zahtijeva jasan govor, dobre komunikativne vještine, uredan osjet opipa te dobro zdravlje mišićno-koštanog sustava.

Upisi
Upisi u rujnu!

Cijene programa

Cijena jednog razreda programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje prodavač je 7.320 kn. Mogućnost plaćanja u 6 rata po 1.220 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti. Ukupan iznos školarine uključuje upisninu, predavanja, skripte u e-obliku, ispite i završni ispit i može se platiti do 10 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Popis nastavnih predmeta

programa za zanimanje prodavač

Nastavni predmet

I. razred

II. razred

III. razred

Hrvatski jezik

Strani jezik

Matematika

Osnove informatike

Nabavno poslovanje

Poslovanje prodavaonice

Poznavanje robe

Prodajno poslovanje

Prodajna komunikacija

Poslovna dokumentacija

Osnove marketinga

Ponašanje potrošača

Ekologija i održivi razvoj

Prezentacijske vještine

Odnosi s kupcima

Povijest

Geografija

Politika i gospodarstvo

Etika

Tjelesna i zdravstvena kultura

Praktična nastava

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Anamarija Vukotić, prof., soba 34
tel. (051) 336 043
anamarija.vukotic@nar-uciliste.hr