Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

SLASTIČAR

Zanimanje slastičara je poput ostalih ugostiteljskih zanimanja, traženo i u većini slučajeva dobro plaćeno zanimanje. Slastičari se mogu zaposliti u pogonima za proizvodnju sladoleda i konditorskih proizvoda, slastičarnama te kuhinjama ugostiteljskih objekata. Poput kuhara, slastičar je izuzetno kreativno zanimanje te osim kroz tradicionalno zaposlenje slastičari svoje kreacije također mogu promovirati na internetu u obliku web stranica, profila na kulinarskim portalima ili profila na društvenim mrežama.

Ovaj program usredotočen je na to da polaznike nauči raznim postupcima izrade slastica poput kolača, sladoleda i krema. U sklopu toga, polaznici će usvojiti teoretsko znanje o namirnicama koje se koriste u slastičarskoj struci, postupcima pripreme slastica i slastičarskim alatima i pomagalima te će se učiti praktičnim vještinama poput: pripreme namirnica, pripreme kalupa, izrađivanja i oblikovanja tijesta za biskvit i kolače te pripreme voćnih želea, marcipana i glazure. Osim same pripreme slastica polaznici će također učiti o estetskoj prezentaciji slastica.

U sklopu prakse polaznici također uče koristiti razne kuharske i slastičarske alate i pribore te se upoznaju s radom i načinom upravljanja i kontrole strojeva koji se koriste za proizvodnju slastičarskih proizvoda. Budući da brojni slastičari osim pripremanja, slastice također prodaju, polaznici će se upoznavati i s osnovama prodaje proizvoda i ekonomikom poslovanja. Uz sve navedeno od iznimne je važnosti i detaljno znanje sanitarno-higijenskih propisa struke te obavljanje posla u skladu sa zahtjevima kvalitete.

Školovanje u ovom programu traje tri godine te završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje slastičara što se upisuje u radnu knjižicu. Nakon položenog majstorskog ispita slastičari imaju mogućnost otvaranja vlastitog pekarskog ili ugostiteljskog obrta – kavane ili slastičnarnice u kojima se mogu pripremati i usluživati slastice i sladoledi.

Trajanje programa
Trajanje programa

1 – 3 godine

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

Posebni uvjeti
Posebni uvjeti

Za ovo zanimanje iznimno je važno da polaznici imaju uredna osjetila vida, njuha i okusa te sposobnost raspoznavanja boja.

Upisi
Upisi u rujnu!

Cijene programa

Cijena jednog razreda programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje slastičar je 7.320 kn. Mogućnost plaćanja u 6 rata po 1.220 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti. Ukupan iznos školarine uključuje upisninu, predavanja, vježbe, skripte u e-obliku, ispite i završni ispit i može se platiti do 10 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Popis nastavnih predmeta

programa za zanimanje slastičar

Nastavni predmet

I. razred

II. razred

III. razred

Hrvatski jezik

Engleski jezik

Talijanski jezik

Povijest hrvatske kulturne baštine

Poznavanje robe i prehrane

Biologija s higijenom i ekologijom

Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća

Ugostiteljsko posluživanje

Osnove turizma

Slastičarstvo s vježbama

Politika i gospodarstvo

Povijest

Gospodarska matematika

Računalstvo

Etika

Tjelesna i zdravstvena kultura

Praktična nastava

280 sati

280 sati

256 sati

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Anamarija Vukotić, prof., soba 34
tel. (051) 336 043, 212 269
anamarija.vukotic@nar-uciliste.hr