NU EU projekt CrADLE

CrADLE- naš prvi Erasmus + projekt

Ideja za CrADLE  je nastala tijekom prvog” lockdowna”, krajem ožujka 2020.  Iako odvojeni jedni od drugih,  suočeni s novim izazovima i teškoćama uslijed prilagodbe na rad od kuće, naš je tim bio  povezan ekranima, skype pozivima, zoom sastancima  i svim ostalim digitalnim alatima koji omogućavaju rad i suradnju na daljinu. Tako smo zajednički došli do ideje za projekt CrADLE koji je bio i naš prvi iskorak u Erasmus +.

Što je CrADLE i tko su naši europski partneri?

CrADLE Creativity in Art&Design for Learners and Educators

Projekt CrADLE za cilj ima razvoj i proširenje kompetencija edukatora starijih (54+) polaznika specijaliziranih radionica iz područja kreativnog izražavanja, pri čemu je naglasak stavljen na nastavne metode i alate učinkovitim korištenjem inovativnih rješenja.

Naši partneri u CrADLE projektu su:

1)  Ljudska Univerza Ormož, Ormož, Slovenia – partner

2) IREA – Institut Român de Educaţie a Adulţilor, Timisoara, Romania – partner

3) RUTIS – Association Rede de Universidades da Terceira Idade, Almeirim, Portugal – partner

Specifičnost programa koji će biti razvijen kroz ovaj projekt je što će se kroz njega educirati one osobe koje provode edukativne programe s osobama starije životne dobi (54+). Nastavnici koji za osobe starije životne dobi vode radionice kreativnog izražavanja će kroz program edukacije steći kompetencije za rad s takvim osobama.

Tijekom projekta razvit ćemo i nastavne programe  za 11 radionica kreativnog izražavanja te  izraditi metodički priručnik za nastavnike koji podučavaju starije osobe. Priručnik će omogućiti  bolje razumijevanje problema i potreba starijih osoba što je od osobite važnosti za mlađe profesore. Dalje, ta će novostečena znanja profesori moći podijeliti s kolegama u svojim školama i ustanovama gdje rade.

U svojoj ukupnosti projekt pridonosi jačanju svijesti o važnosti kreativnog izražavanja i stvaranja u procesu zdravog starenja.

Ključni rezultati koji će se ostvariti provedbom projekta su:

 1. Izrada  11 kurikuluma za predavače koji rade s osobama starijim od 54 godine na području kreativnoga izražavanja
 • redizajn / recikliranje odjeće
 • redizajn / recikliranje modnih dodataka (torbe, šalovi, kape)
 • izrada zidnih satova
 • izrada magneta
 • izrada božićnih ukrasa
 • izrada uskršnjih ukrasa, pisanica
 • izrada maski za karneval
 • izrada malih slatkih zalogaja
 • izrada malih slanih zalogaja
 • izrada sapuna
 • vezenje
 1. Izrada priručnika za predavače koji će objasniti metodologiju rada s osobama starijim od 54 godine na području kreativnoga izražavanja

Krajem svibnja će svi naši kurikulumi biti dovršeni, a s krajem lipnja i prevedeni na engleski jezik i  na jezike svih partnera te dostupni na digitalnim platformama EPALE i Erasmus +.

Trenutno  smo u fazi pripreme za putovanje na  2. transnacionalni sastanak u Ormož početkom lipnja i veselimo se susresti partnere iz Slovenije uživo.  Partneri iz Portugala i Rumunjske nam se moći uživo pridružiti ovaj put zbog prepreka i izrečenih mjera uslijed pandemije , no sudjelovat će na sastanku online. Novi susret i putovanje  je planirano za kraj rujna i održat će se u Temišvaru gdje će se održati i ključna aktivnost ”Train the trainer” u organizaciji našeg partnera IREA-e. Nadamo se da će nam prilike  tada dozvoliti da svi partneri budu u mogućnosti doputovati u Temišvar i sudjelovati u planiranoj aktivnosti.

CrADLE Creativity in Art&Design for Learners and EducatorsCrADLE Creativity in Art&Design for Learners and Educators

 

 

 

 

 

 

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.