KAONCERT ZA SVE GENERACIJE

Koncert za sve generacije – ABBA i Queen uz Chopina i Beethovena glazbeni koktel dobrog raspoloženja

Dvama koncertima imena  ”Povežimo generacije glazbom” obilježen je kraj još jedne školske godine  za polaznike glazbenih tečaja u Narodnom učilištu. U dupkoj punoj dvorani Filodrammatice u Rijeci, na prvom koncertu održanom 19.5. 2017. muzicirali su naši najmlađi učenici: predškolarci (glazbeni vrtić) otpjevavši tri vesele dječje pjesmice uz pratnju glasovira i korištenje Orffovog instrumentarija.

Oni malo stariji, osnovnoškolci, pokazali su  dosegnuto umijeće na svojim instrumentima – glasoviru i gitari.

Rijetka je ovo prilika da se na jednom mjestu moglo uživati u raznolikom glazbenom repertoaru glazbenih klasika Beethovena, Chopina, Schuberta i Schumanna, ali i modernih izvođača poput Queena, ABBA-e i Stinga.

No ovi koncerti nisu jedinstveni samo po svom repertoaru. Drugi koncert, održan 26.5.2017., poslao je poruku da učenje glazbe nije rezervirano samo za najmlađe. Na ovom pravom ”glazbenom koktelu” nastupili su polaznici od 5 do 65 godina. Skupa, ravnopravni u glazbi majka i sin, baka i unuk, dijete i umirovljenik. I svi su zaista uživali, publika, izvođači i profesori. Bio je to pravi Schubertov Moments musicaux!

Glazba kao terapija

Glazba nije samo zabava. Jeste li znali da slušanje  glazbe može imati  pozitivan utjecaj na bolesnike i njihov oporavak? U neurologiji se odavno govori o tzv. Mozartovu učinku (Mozart Effectu). Riječ je o tome da muzika Wolfganga Amadeusa ima posebnu unutarnju arhitekturu i harmoniju koja blagotvorno utiče na raspoloženje slušatelja pa je sustavno zabilježeno da se bolesnici kojima se redovito pušta Mozarta brže oporavljaju. Chopinova glazba isto može biti ljekovita, naročito kao lijek protiv nesanice.

U jednom istraživačkom projektu  u Velikoj Britaniji zabilježen je zanimljiv slučaj. Ispitivanje je uključivalo djecu s emocionalnim poteškoćama i poteškoćama u ponašanju, a koja su uobičajeno bila iznimno nemirna i imala su poteškoće u koncentriranju na učenje Kontrolna studija je  pokazala da su se ponašanje i koncentracija djece poboljšali kada im se za vrijeme lekcija iz znanosti puštala Mozartova glazba. Izmjerene su značajno manje vrijednosti brzine otkucaja srca, krvnog tlaka i temperature. Zaključeno je  da je taj učinak postignut jer je glazba povećala proizvodnju endorfina (hormona sreće) u mozgu, smanjila  količinu kortikosteroida i adrenalina i  poboljšala koordinaciju

Glazbom protiv stresa

Dokazano je da glazba pomlađuje, stimulira i oživljava dušu. Ona omogućuje ljudima receptivnost u timskom radu. Aktivno sudjelovanje u glazbi budi svjesnost o tijelu, umu i emocijama, a time možemo pronaći ravnotežu i snagu za novi val kreativne produktivnosti. Velike kompanije trebale bi uvesti terapiju glazbom u svoje organizacije putem organiziranja vikend radionica s profesionalnim glazbenim terapeutom, jer kako kaže profesionalac, glazba je strategija preobražaja prema njegovanju zdravog zaposlenika, komunikativnog, receptivnog i kreativnog tima i konačno, produktivne kompanije.

Što slušate kad ste radosni, tužni, uzbuđeni? Kakvu vrstu glazbe volite slušati u autu? Na zabavama? Na putovanju? U društvu? Kad ste sami? Meni je nezamisliv život bez glazbe. Imam kompilacije za sve prilike i stalno ih ažuriram. Ponekad neku pjesmu slušam i po nekoliko puta zaredom ako odgovara mojem trenutnom raspoloženju.

Učinite nešto za sebe – upišite glazbeni tečaj u Narodnom učilištu!

Glazbom možemo komunicirati, osjećati i utjecati na raspoloženje nas i drugih. Za učenje zaista nikada nije kasno, odvažite se i približite se glazbi, Narodno učilište ima raznovrsne glazbene tečajeve za sve uzraste.

Nema komentara

Ostavi komentar