Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

KONOBAR

Prema podatcima HZZ-a, zanimanje konobara bilo je najtraženije zanimanje 2015. godine. Radi se o zanimljivom i dinamičnom poslu koji nudi široke mogućnosti zaposlenja u Hrvatskoj i inozemstvu. Konobari se mogu zapošljavati u raznim ugostiteljskim objektima kao što su hoteli, restorani, ostala mjesta s ponudom hrane te mjesta koja pružaju usluge posluživanja pića (kafići, noćni klubovi…). Uvjeti rada ovise o mjestu zaposlenja. Ako se objekt  bavi posluživanjem velikog broja gostiju konobar uz postupke posluživanja (primanje narudžbi, davanja preporuka i informacija, posluživanje gostiju, pospremanje stola i izdavanje računa) također može biti odgovoran i za pripremu interijera (raspoređivanje stolica i stolova, pripremanje stolne dekoracije…).

Polaznici ovog smjera imat će priliku detaljno se upoznati s domaćom i svjetskom gastronomijom radi davanja preporuka ili informiranja gostiju o ponudi. Uz to program također uključuje detaljne poučavanje raznim postupcima i tehnikama posluživanja jela i pića.

Za ovo zanimanje također su od iznimne važnosti ljubaznost, urednost i komunikativnost te će u skladu s tim, naši polaznici utvrditi pravila lijepog ponašanja, estetike i poslovne komunikacije na hrvatskom i na još 2 strana jezika. Poznavanje jezika važno je zbog toga što je zanimanje dijelom vezano uz turistički sezonu, ali osim toga ono doprinosi konkurentnosti naših polaznika na međunarodnom tržištu rada.

Školovanje u ovom programu traje tri godine, te završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje konobara koje se upisuje u radnu knjižicu.

Nakon završene srednje škole konobari imaju mogućnost otvaranja vlastitog ugostiteljskog obrta. Ovisno o vrsti ugostiteljskog objekta, neke je ugostiteljske obrte moguće otvoriti i bez završene srednje škole (samo sa završenim programom osposobljavanja), dok je za druge potrebno dodatno usavršavanje i polaganje majstorskog ispita.

Trajanje programa
Trajanje programa

3 godine

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

Posebni uvjeti
Posebni uvjeti

Za ovo je zanimanje važno da osoba ima razumljiv govor, dobar vid i sluh, sposobnost razlikovanja boja te dobre motoričke sposobnosti.

Upisi
Upisi u rujnu!

Cijene programa i završnog ispita

Cijena jedne godine programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje konobar je 6.675 kn. Mogućnost plaćanja u 5 rata po 1.335 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti.  Školarina se formira na temelju upisnine koja iznosi 500 kn, broja razlikovnih predmeta, te završnog ispita. Cijena svakog razlikovnog predmeta je 450 kn, a dopunskog ili popravnog ispita 225 kn. Mogućnost plaćanja školarine do 10 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Cijena završnog ispita je 1.110 kn.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Popis nastavnih predmeta

programa za zanimanje konobar

Nastavni predmet

I. razred

II. razred

III. razred

Hrvatski jezik

Engleski jezik

Talijanski jezik

Politika i gospodarstvo

Povijest

Gospodarska matematika

Računalstvo

Tjelesna i zdravstvena kultura

Etika

Povijest hrvatske kulturne baštine

Poznavanje robe i prehrane

Biologija s higijenom i ekologijom

Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća

Ugostiteljsko posluživanje s vježbama

Osnove turizma

Turistička geografija Hrvatske

Poslovna psihologija i komunikacija

Marketing u turizmu

Kuharstvo

Praktična nastava

280

280

256

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Anamarija Vukotić, prof., soba 34
tel. (051) 336 043, 212 269
anamarija.vukotic@nar-uciliste.hr