Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

KUHAR

Uz zanimanje konobara, kuhar je jedno od najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj. Ovo kreativno zanimanje nudi izvrsne mogućnosti za zaposlenje  i konkurentnu plaću u Hrvatskoj i inozemstvu. Zanimanje je dijelom vezano uz turističku sezonu što uglavnom jamči visoku potražnju tijekom ljetnih mjeseci na jadranskoj obali ili na drugim lokacijama u unutrašnjosti u sklopu kontinentalnog i seoskog turizma.

Najvažnija aktivnost ovog zanimanja je, naravno, priprema svih vrsta toplih i hladnih jela te pripremanje jela po narudžbi, međutim kuharstvo podrazumijeva još brojne druge obaveze i zadatke. Osim pripreme raznih tipova jela, našim polaznici će se također detaljno upoznati s raznim nacionalnim i tradicionalnim jelima te specifičnim jelovnicima (poput makrobiotičkog, vegetarijanskog, dijetalnog…) te naučiti primjenjivati svoje znanje u planiranju prehrane. U sklopu pripremanja jela polaznici će se također detaljno upoznati s vrstama živežnih namirnica i njihovim svojstvima te će naučiti postupke čišćenja namirnica i njihove toplinske obrade, postupke podjele jela na obroke, te dekoriranje jela.

Osim samog pripremanja jela polaznike pripremamo i za druge odgovornosti kuhara kao što su: naručivanje i preuzimanje namirnica, kontroliranje zaliha, bilježenje podataka za dnevni proračun, održavanje čistoće i higijene prostora, organizacija radnog mjesta te sistematično i funkcionalno održavanje skladišta.

Ovo zanimanje od zaposlenika iziskuje kreativnost, smisao za estetiku, visoku organiziranost te svjesnost o visokim higijenskim standardima. Dinamika rada za ovo zanimanje ovisi o uvjetima rada u samom ugostiteljskom objektu i frekvenciji gostiju tijekom dana.

Školovanje u ovom programu traje tri godine, te završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje kuhara koje se upisuje u radnu knjižicu.

Nakon završene srednje škole kuhari imaju mogućnost otvaranja vlastitog ugostiteljskog obrta. Ovisno o vrsti ugostiteljskog objekta, neke je ugostiteljske obrte oguće otvoriti i bez završene srednje škole (samo sa završenim programom osposobljavanja), dok je za restoran ili gostionicu, potrebno imati položen majstorski ispit.

Trajanje programa
Trajanje programa

1-3 godine

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

Posebni uvjeti
Posebni uvjeti

Za ovo je zanimanje važno da osoba ima razumljiv govor, dobar vid i sluh, sposobnost razlikovanja boja te dobre motoričke sposobnosti.

Upisi
Upisi u rujnu!

Cijene programa i završnog ispita

Cijena jedne godine programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje kuhar je 7.280 kn. Mogućnost plaćanja u 5 rata po 1.456 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti.  Školarina se formira na temelju upisnine koja iznosi 500 kn, broja razlikovnih predmeta, te završnog ispita. Cijena svakog razlikovnog predmeta je 450 kn, a dopunskog ili popravnog ispita 225 kn. Cijena predmeta Kuharstvo s vježbama iznosi 1.000 kn.  Mogućnost plaćanja školarine do 10 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Cijena završnog ispita je 1.110 kn.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Popis nastavnih predmeta

programa za zanimanje kuhar

Nastavni predmet

I. razred

II. razred

III. razred

Hrvatski jezik

Engleski jezik

Talijanski jezik

Politika i gospodarstvo

Povijest

Gospodarska matematika

Računalstvo

Tjelesna i zdravstvena kultura

Etika

Povijest hrvatske kulturne baštine

Poznavanje robe i prehrane

Biologija s higijenom i ekologijom

Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća

Ugostiteljsko posluživanje

Osnove turizma

Kuharstvo s vježbama

Praktična nastava

280

280

256

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Anamarija Vukotić, prof., soba 34
tel. (051) 336 043, 212 269
anamarija.vukotic@nar-uciliste.hr