Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

MESAR

Mesari mogu naći zaposlenje unutar svih procesa obrade mesa od poslova klanja i tranširanja, obrade pojedinih dijelova, kategorizacije, prerade mesa i proizvodnje mesnih prerađevina do same prodaje svježeg mesa i mesnih prerađevina. Polaznici ovog programa upoznat će se s teorijom i praksom svih postupaka unutar mesne proizvodnje. Procesi unutar mesne industrije započinju poslovima preuzimanja stoke za klanje, omamljivanja i klanja, rasijecanja trupa, vađenja iznutrica, obrade pojedinih dijelova mesa te razvrstavanja mesa za proizvodnju. Polaznici se također upoznaju s postupcima konzerviranja mesa kemijskim sredstvima ili kroz procese zaleđivanja i dimljenja u svrhu izrađivanja trajnih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda te obarenih i polutrajnih kobasica i salama.

Osim same proizvodnje mesari se također zapošljavaju u trgovinama gdje ispunjavaju odgovornosti kupovine mesa, pripreme za prodaju te same prodaje koja uključuje postupke poput rezanja, rasijecanja, oblikovanja i konačno vaganja mesa te izračuna cijene i umatanja. Budući da ovo zanimanje uključuje rad s prehrambenim namirnicama od iznimne je važnosti da se polaznici nauče pridržavati i provoditi higijenske postupke te da znaju prepoznati i sanirati nepoželjne promjene na mesu i mesnim prerađevinama. Upravo se iz ovog razloga od polaznika očekuje da imaju uredna osjetila vida, njuha i okusa te sposobnost raspoznavanja boja. Osim toga zbog rada s oštrim alatima te strojevima u preradi mesa također je od iznimne važnosti da se savjesno pridržavaju mjera zaštita na radu.

Uz navedena praktična znanja polaznici također razvijaju administrativne vještine vođenja dokumentacije za održavanje i skladištenje mesa i mesnih prerađevina, dokumentacije za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina te uče kako izračunati cijene pri prodaji mesa i mesnih prerađevina. Uz to polaznici se upoznaju s različitim strojevima i alatima unutar ovog zanimanja, s njihovim korištenjem i održavanjem.

Budući da se ovo zanimanje uglavnom obavlja stojeći te učestalo podrazumijeva podizanje i prenošenje velikih tereta, za polaznike ovog programa poželjno je da su snažne tjelesne građe te da posjeduju tjelesnu izdržljivost, snagu, spretnost ruku te zdrav mišićno-koštani sustav. Radi same prirode posla također je od iznimne važnosti da su polaznici emocionalno uravnotežene osobe urednog kognitivnog funkcioniranja.

Školovanje u ovom programu traje tri godine te završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje mesar što se upisuje u radnu knjižicu. Nakon položenog majstorskog ispita mesari imaju mogućnost otvaranja vlastitog obrta.

Trajanje programa
Trajanje programa

3 godine

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

Posebni uvjeti
Posebni uvjeti

Za ovo zanimanje poželjno je da polaznici imaju snažnu građu i dobar mišićno-koštani sustav te uredna osjetila vida, njuha i okusa te sposobnost razlikovanja boja.

Upisi
Upisi u rujnu!

Cijene programa i završnog ispita

Cijena jedne godine programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje mesar je 6.700 kn. Mogućnost plaćanja u 5 rata po 1.340 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti. Školarina se formira na temelju upisnine koja iznosi 500 kn, broja razlikovnih predmeta, te završnog ispita. Cijena svakog razlikovnog predmeta je 450 kn, a dopunskog ili popravnog ispita 225 kn. Mogućnost plaćanja školarine do 10 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Cijena završnog ispita je 1.110 kn.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Popis nastavnih predmeta

programa za zanimanje mesar

Nastavni predmet

I. razred

II. razred

III. razred

Hrvatski jezik

Strani jezik

Povijest

Politika i gospodarstvo

Tjelesna i zdravstvena kultura

Etika

Matematika u struci

Higijena i sanitacija

Osnove prirodnih znanosti

Poznavanje sirovina

Primarna obrada stoke za klanje i tehnologija obrade mesa

Prerada mesa i mesne prerađevine

Kultura komunikacije i usluživanja

Marketing

Izborni predmet

Izborni predmet

Praktična nastava

900

900

800

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Anamarija Vukotić, prof., soba 34
tel. (051) 336 043
anamarija.vukotic@nar-uciliste.hr