Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

PEKAR

Polaznici ovog programa naučit će pripremati različite vrste tijesta i od njega oblikovati kruh, peciva te ostale pekarske proizvode. Osim teorijskog znanja poput detaljnog poznavanja svih sastojaka (različiti tipovi žitarica, jaja, brašno, sol…), pekarskih pomagala te strojeva koji se koriste u proizvodnji i njihovog načina rada polaznici će se također baviti praktičnim dijelom pripremanja raznovrsnih tipova kruha, peciva i pekarskih proizvoda. Ključne karakteristike pekara svakako su odgovornost i samostalnost te dobra organiziranost koje dolaze do izražaja uz dobro poznavanje procesa proizvodnje pekarskih proizvoda.

Procesi kojima se bavimo na ovom programu su sljedeći: kontrola sastava smjese i količine sastojaka u pripremi tijesta, ručno i strojno miješanje i oblikovanje tijesta, nadzor nad procesom dizanja tijesta, nadzor nad procesom pečenja i regulacija temperature. Osim ovih procesa koji su izravni dio pripremanja pekarskog proizvoda, budući pekari u našem programu također će naučiti načine skladištenja sastojaka i gotovih proizvoda. Kao i na svim drugim programima koji se tiču prehrambene industrije i na ovom programu pridajemo posebnu pažnju poštivanju sanitarno-higijenskih propisa.

Pekari mogu raditi u manjim ili većim pogonima za proizvodnju ili u manjim privatnim obrtima. Od iznimne je važnosti fizička sprema i zdravstveno stanje polaznika budući da se često radi u zahtjevnim uvjetima rada. Pekari uglavnom rade stojeći, nerijetko u noćnim smjenama, u zatvorenim prostorima s visokom temperaturom i nepovoljnom mikroklimom. Upravo iz ovih razloga u našem programu stavljamo fokus na pažnju, oprez te odgovorno korištenje zaštitne opreme da bi povećali sigurnost te poboljšali uvijete rada budućih pekara.

Školovanje u ovom programu traje tri godine te završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje pekara što se upisuje u radnu knjižicu. Nakon položenog majstorskog ispita pekari imaju mogućnost otvaranja vlastitog pekarskog obrta.

Trajanje programa
Trajanje programa

3 godine

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

Posebni uvjeti
Posebni uvjeti

Za ovo zanimanje iznimno je važno da polaznici imaju uredna osjetila vida, njuha i okusa te sposobnost raspoznavanja boja. Od posebne je važnosti i općenito dobro zdravstveno stanje zbog težih uvjeta rada.

Upisi
Upisi u rujnu!

Cijene programa i završnog ispita

Cijena jedne godine programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje pekar je 6.100 kn. Mogućnost plaćanja u 5 rata po 1.220 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti.  Školarina se formira na temelju upisnine koja iznosi 500 kn, broja razlikovnih predmeta, te završnog ispita. Cijena svakog razlikovnog predmeta je 450 kn, a dopunskog ili popravnog ispita 225 kn. Mogućnost plaćanja školarine do 10 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Cijena završnog ispita je 1.110 kn.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Popis nastavnih predmeta

programa za zanimanje pekar

Nastavni predmet

I. razred

II. razred

III. razred

Hrvatski jezik

Engleski jezik

Talijanski jezik

Politika i gospodarstvo

Povijest

Gospodarska matematika

Računalstvo

Tjelesna i zdravstvena kultura

Etika

Povijest hrvatske kulturne baštine

Poznavanje robe i prehrane

Biologija s higijenom i ekologijom

Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća

Ugostiteljsko posluživanje

Osnove turizma

Kuharstvo s vježbama

Praktična nastava

70

70

70

Stručna praksa

182

182

182

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Anamarija Vukotić, prof., soba 34
tel. (051) 336 043, 212 269
anamarija.vukotic@nar-uciliste.hr