Radionica prirodne kozmetike-prirodni pripravci sadrže sve što našoj koži treba

U 21.stoljeću, na vrhuncu svih mogućih otkrića, novih tehnologija, izuma i  proizvoda koji nam čine život lakšim, teško je zapravo naći vremena. Tempo modernog života je takav da je vrijeme je postalo luksuz.

Vjerojatno je to ključan razlog zašto se danas sve više okrećemo prirodi i svemu onome što je prirodno, organsko, izvorno.

Trend zdrave prehrane i organski uzgojenih namirnica je nešto što mnogi nastoje prakticirati jer hrana je nešto što direktno unosimo u organizam. Ali jeste li se zapitali koliko štetnih i sintetskih tvari tijekom dana unesete kroz kožu, naš najveći organ? Koliko konzervansa, aditiva i ostalih štetnih tvari unesemo u naše tijelo putem krema, losiona, šampona, sapuna i zubnih pasti? Ono što nanosimo na kožu, važno je kao i ono što jedemo.

Želimo li zdravu, lijepu i blistavu kožu trebamo joj osigurati zdravu hranu kao i našem tijelu. Htjeli smo saznati više o aromakozmetici i pripravljanju prirodnih proizvoda za njegu kože pa smo o temi aromakozmetike razgovarali s Irenom Sabo.

Irena je po struci diplomirani inženjer kemije, profesor u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u Rijeci  i i dugogodišnji vanjski suradnik Narodnog učilišta. Veliki je zaljubljenik u prirodu i pripravljanje  proizvoda na prirodnoj bazi.

 

NU:  Odakle Vaš interes  za prirodnu kozmetiku?

Irena Sabo: Volim jako pješačiti kroz prirodu. Od malena mi je bilo zanimljivo skupljati biljke i plodove iz prirode i tako je počeo moj interes za  prirodne pripravke Prvo sam počela s čajevima, zatim s maceratima i eteričnim uljima.Kasnije je to postao i moj hobi. Imam kod kuće malu destileriju i sama proizvodim mnoge proizvode u kozmetičke i higijenske svrhe.

NU: Bavite li se dugo prirodnom kozmetikom? Gdje pripremate proizvode?

Irena Sabo: Oko deset godina. Radim u srednjoj kemijsko-grafičkoj školi gdje imamo laboratorij. Tako da imam priliku prenijeti znanja i na svoje učenike (smjer- ekološki i kemijski tehničar).

NU: Što sve pripravljate tamo?

Irena Sabo: Učenici, kao dio završnog rada, pripravljaju proizvode kao što su: pasta za zube, šamponi za kosu i razne balzame. I ja i učenici koristimo te proizvode.

NU: Koje su dobrobiti tako pripravljenih kozmetičkih proizvoda u odnosu na industrijske?

Irena Sabo: Komercijalni pripravci redovito sadrže sastojke koji redovno i bez daljnjega štetno utječu na naše zdravlje. Sintetski proizvodi sadrže aditive i konzervanse da bi bili trajniji, no sve te tvari štete našem organizmu jer se apsorbiraju u tijelo kroz kožu.

NU: Što najviše volite pripravljati? Koji su Vam proizvodi najdraži?

Irena Sabo: Najviše me veseli raditi balzame i kreme.Kreme variraju s obzirom na udio vodene i uljne faze, pa   uvijek postoji određeni faktor iznenađenja, kako će na kraju krema ”ispasti”. No svaka krema uspije, odnosno ne može se ”upropastiti” tijekom pripravljanja.

NU: Koja eterična ulja proizvodite u Vašoj mini destileriji?

Irena Sabo: Eterična ulja lovora, ružmarina, bosiljka, lavande i mente. Najnovije je da smo nakon branja cvijeta ambrozije destilirali cvijeće i dobili hidrolat i eterično ulje. Napravili smo i balzam i sapun od ambrozije.

NU: Nije li ambrozija opasna za alergičare?

Irena Sabo: Upravo zato ovakvi prirodni proizvodi od alergena, kao što je ambrozija, mogu imati pozitivan učinak na alergičare.

NU: Pretpostavljam da bez sintetskih tvari ne možete ipak napraviti proizvode sa zaštitnim faktorom?

Irena Sabo: Neka bazna ulja imaju zaštitne faktore. Radim i proizvode za njegu i zaštitu tijekom sunčanja. Za takve proizvode koristim ulje čileanskog lješnjaka koji ima zaštitni faktor 40, ili ulje čileanske maline s faktorom 50.

 

NU: Koliko su trajni ti proizvodi? Odnosno koliko dugo ih se može koristiti nakon pripravljanja?

Irena Sabo: Rok trajanja proizvoda aromakozmetike ovisi o mnogim faktorima. No ako je proizvod ispravno pripremljen, a pribor prethodno dezinficiran etanolom, ovi proizvodi se mogu koristiti nekoliko mjeseci. Postoje također i neki prirodni konzervansi koji se upotrebljavaju za pripravke, npr. pčelinji vosak, E vitamin ili ekstrakt ružmarina. I naravno, prirodne pripravke treba pravilno pohranjivati. Na primjer citrusna su ulja fototoksična te se obavezno čuvaju u hladnjaku.

NU: Obzirom da je proljeće i da više vremena provodimo vani, koji su proizvodi popularni za ovaj period godine?

Irena Sabo: U ovom periodu često radim pripravke od baznog ulja nima za odbijanje insekata. Nedavno smo radili aromakozmetiku za pse. Pripravke protiv nametnika, krpelja, zatim proizvode za suho pranje i dezinfekciju prostora. Sve se vrlo brzo potrošilo:).

Ovakva vrsta kozmetike zaista ima višestruko pozitivne učinke na naše zdravlje i ljepotu. Prirodna je, zdrava i  cijenom pristupačna. Zbog interesa polaznika i sve veće potražnje za znanjima o prirodnoj kozmetici te vještinama i umijeću pripravljanja ovakvih proizvoda, Narodno učilište najavljuje dvodnevne radionice prirodne kozmetike za rujan. Neke od aktivnosti u sadržaju radionice su priprava balzama, šampona, krema za lice, maska i pilinga.

No nećemo vam sve otkriti. Pratite nas na Facebooku i našim mrežnim stranicama.

 

 

 

 

Nema komentara

Ostavi komentar