Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

SLASTIČAR

Zanimanje slastičara je poput ostalih ugostiteljskih zanimanja, traženo i u većini slučajeva dobro plaćeno zanimanje. Slastičari se mogu zaposliti u pogonima za proizvodnju sladoleda i konditorskih proizvoda, slastičarnama te kuhinjama ugostiteljskih objekata. Poput kuhara, slastičar je izuzetno kreativno zanimanje te osim kroz tradicionalno zaposlenje slastičari svoje kreacije također mogu promovirati na internetu u obliku web stranica, profila na kulinarskim portalima ili profila na društvenim mrežama.

Ovaj program usredotočen je na to da polaznike nauči raznim postupcima izrade slastica poput kolača, sladoleda i krema. U sklopu toga, polaznici će usvojiti teoretsko znanje o namirnicama koje se koriste u slastičarskoj struci, postupcima pripreme slastica i slastičarskim alatima i pomagalima te će se učiti praktičnim vještinama poput: pripreme namirnica, pripreme kalupa, izrađivanja i oblikovanja tijesta za biskvit i kolače te pripreme voćnih želea, marcipana i glazure. Osim same pripreme slastica polaznici će također učiti o estetskoj prezentaciji slastica.

U sklopu prakse polaznici također uče koristiti razne kuharske i slastičarske alate i pribore te se upoznaju s radom i načinom upravljanja i kontrole strojeva koji se koriste za proizvodnju slastičarskih proizvoda. Budući da brojni slastičari osim pripremanja, slastice također prodaju, polaznici će se upoznavati i s osnovama prodaje proizvoda i ekonomikom poslovanja. Uz sve navedeno od iznimne je važnosti i detaljno znanje sanitarno-higijenskih propisa struke te obavljanje posla u skladu sa zahtjevima kvalitete.

Školovanje u ovom programu traje tri godine te završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje slastičara što se upisuje u radnu knjižicu. Nakon položenog majstorskog ispita slastičari imaju mogućnost otvaranja vlastitog pekarskog ili ugostiteljskog obrta – kavane ili slastičnarnice u kojima se mogu pripremati i usluživati slastice i sladoledi.

Trajanje programa
Trajanje programa

3 godine

Minimalni uvjeti
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

Posebni uvjeti
Posebni uvjeti

Za ovo zanimanje iznimno je važno da polaznici imaju uredna osjetila vida, njuha i okusa te sposobnost raspoznavanja boja.

Upisi
Upisi u rujnu!

Cijene programa i završnog ispita

Cijena jedne godine programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje slastičar je 6.100 kn. Mogućnost plaćanja u 5 rata po 1.220 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti.  Školarina se formira na temelju upisnine koja iznosi 500 kn, broja razlikovnih predmeta, te završnog ispita. Cijena svakog razlikovnog predmeta je 450 kn, a dopunskog ili popravnog ispita 225 kn. Cijena predmeta Slastičarstvo s vježbama iznosi 1.000 kn.  Mogućnost plaćanja školarine do 10 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Cijena završnog ispita je 1.110 kn.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Popis nastavnih predmeta

programa za zanimanje slastičar

Nastavni predmet

I. razred

II. razred

III. razred

Hrvatski jezik

Engleski jezik

Talijanski jezik

Politika i gospodarstvo

Povijest

Gospodarska matematika

Računalstvo

Tjelesna i zdravstvena kultura

Etika

Povijest hrvatske kulturne baštine

Poznavanje robe i prehrane

Biologija s higijenom i ekologijom

Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća

Ugostiteljsko posluživanje

Osnove turizma

Slastičarstvo s vježbama

Praktična nastava

280

280

256

Prijavom ćete osigurati svoje mjesto u grupi. Za upis je potrebno potpisati ugovor, izvršiti uplatu i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Dodatne informacije i prijave

Anamarija Vukotić, prof., soba 34
tel. (051) 336 043, 212 269
anamarija.vukotic@nar-uciliste.hr