Kuhar specijalist

Treća generacija nacionalnih kuhara u Primorsko-goranskoj županiji

15.11.2017. u Narodnom učilištu je održana svečana promocija treće generacije nacionalnih kuhara u Primorsko -goranskoj županiji. Ove je godine osam kuhara uspješno završilo program usavršavanja za kuhara specijalistu hrvatske nacionalne kuhinje. Program baziran  isključivo na praktičnom radu i vježbama koje su se održavale u suvremeno opremljenom kabinetu Narodnog učilišta te u Milenij hotelu omogućio je polaznicima da steknu nove vještine i usavrše svoja znanja, a sve pod vodstvom troje renomiranih stručnjaka u svijetu gastronomije; izvrsnih chefova Josipa Abičića i Davora Capana te slastičarke s višegodišnjim iskustvom Jasne Visković.

PROMOCIJA

Upravo zbog specifičnosti svakog od troje predavača, polaznici su ovladali novim receptima, jelima i naučili nove tehnike suvremenog kuharstva iz tri različita područja. Uz stručno vodstvo chefa Josipa Abičića ovladali su receptima i jelima naše kontinentalne kuhinje, a zahvaljujući iskustvu i stručnosti Davora Capana stekli su nova znanja i tehnike vezane za pripremu jela mediteranske kuhinje.

Poznata slastičarka  s višegodišnjim iskustvom Jasna Visković prenijela je polaznicima svoja znanja i umijeće  u pripremi slatkih jela i deserata.

Tijekom opširnog, šestomjesečnog usavršavanja polaznici su također stekli vještine i znanja vezana uz prezentacije u elitnim hotelima i restoranima, menadžment kuhinje, upravljanje resursima i komunikaciju s gostom.

Atraktivnost ovog programa je u tome što prati moderne trendove u gastronomiji; od molekularne kuhinje, carvinga, pripreme jela za buffet stolove, fusio a la cart slana i slatka jela, Sous-vide obrade namirnica, ali i u tradicionalnim receptima hrvatskih nacionalnih jela po kojima je naša gastronomija poznata.

Novostečene vještine pripreme i prezentacije jela polaznika vidjeli smo i okusili na svečanoj promociji 15.11. Tom smo prilikom razgovarali sa chefom Josipom Abičićem:

JOSIP ABIČIĆ

NU: Koje su Vaše kvalifikacije i dodatna stručna znanja i kako ste ih stekli?

JOSIP ABIČIĆ: Sva svoja stručna znanja i kvalifikacije stekao sam trudom i ljubavi prema kuharstvu. Završena ugostiteljska srednja škola u Našicama, godinu dana školovanja u Varaždinu za kuhara specijalistu. 2012. g sudjelovao kao sudac na natjecanju u Dubaiju i dobio certifikat sudca na natjecanjima, 2015. g postao 10. hrvatski masterchef s licencom i sjedištem udruženja u Londonu.

NU: Gdje ste stjecali radno iskustvo?

JOSIP ABIČIĆ: Počeo sam se kretati po profesionalnoj kuhinji na početku školovanja u hotelu Park u Našicama, te odradio tri sezone u Umagu hotel Sol Garden Istra i  nakon sezone se zaposlio  u luksuznom hotelu Milenij Opatija na radnom mjestu kuhara gdje sam ubrzo napredovao i postao šef kuhinje. Započeo sam i  suradnju s Narodnim Učilištem u Rijeci, te Ugostiteljskom školom u Opatiji i Ugostiteljskom školom u Osijeku gdje ponekad vodim radionice s mladim kuharima.

NU: U Vašem radu, gdje nalazite inspiraciju za nova jela?

JOSIP ABIČIĆ: Najčešće nalazim inspiraciju kada je manji obim posla u hotelu pa sam počnem raditi nova jela ili kreirati ih na tanjur. Tako se stignem posvetiti inovacijama koje uvedem u a la cart kartu nakon treninga s kuharima.

NU: Koji je najveći izazov u Vašem poslu?

JOSIP ABIČIĆ: Najveći izazov u mom poslu je sezona. Svakodnevno je jako puno posla, a sve mora biti savršeno i ukusno. Svakodnevno idem na tržnicu i tražim najkvalitetnije namirnice za svoje goste.

NU: Kako ste počeli suradnju s Narodnim učilištem?

JOSIP ABIČIĆ: Suradnja je počela nakon toga što sam bio uključen u Europski projekt s Narodnim učilištem i HZZ-om za osposobljavanje kuhara i stjecanje znanja kuhara specijaliste osoba koje su bile na HZZ-u.

NU: Kome biste preporučili program usavršavanja za kuhara specijalistu nacionalne kuhinje i koje kvalitete mora imati kuhar specijalista?

JOSIP ABIČIĆ: Program kuhara specijaliste nacionalne kuhinje preporučio bih svakom kuharu, a ponajviše mladom kuharu koji završava srednju školu. Kuhar specijalista ponajviše mora znati HACCP standarde, voditi brigu o čistoći i urednosti kuhinje. Mora znati o  pojedinim autohtonim jelima iz hrvatskih regija, te modernu gastronomiju što uči i praktično vježba u praktikumu Narodnog učilišta.

NU: Koji dio programa je najzahtjevniji?

JOSIP ABIČIĆ: Program nije uopće zahtjevan ako osobu zanima posao koji obavlja. Ali dio programa u kojem se polaznik treba fokusirati i proširiti svoje vidike je praktični dio kuharstva.

NU: Koliko je važno biti u toku s trendovima u kulinarstvu i gastronomiji?

JOSIP ABIČIĆ: Važno je pratiti nove trendove jer kuharstvo je umjetnost i mišljenja o hrani se jako mijenjaju. Danas ljudi traže domaće proizvode na vrlo malo termički obrađen način i lijepo prezentirane na tanjuru.

NU: Prema vašem iskustvu, traže li poslodavci dodatna znanja i vještine prilikom zapošljavanja u sektoru ugostiteljstva?

JOSIP ABIČIĆ: Poslodavac je sretan kada dobije priliku da mu u kuhinju dođe kuhar sa završenim programom usavršavanja, jer već po tome se vidi da djelatnika zanima taj posao i da želi napredovati, te da je prošao školu gdje je vidio puno noviteta i prezentacija te da ima proširene vidike u kuharstvu i da nije steak samo pečen na žaru i bačen na tanjur, nego od istog steaka napravljeno vrhunsko jelo i lijepo prezentirano.

NU: Što biste preporučili polaznicima koji su završili ovaj program?

JOSIP ABIČIĆ: Svakako bih preporučio, ne samo polaznicima, nego i mladim kuharima da slijede svoje snove i da se trude u poslovima kuhara jer samo trudom i zalaganjem se može doći do određenog cilja.

Nakon kušanja vrhunski pripremljenih delicija, intervjuirali smo i jednog od polaznika; najmlađeg od osmero kuhara specijalista Franu Tomljenovića ( 19 godina):

NU: Što Vas je potaklo da upišete program usavršavanja i koje ste kvalifikacije i iskustvo imali prije toga?

FRANE TOMLJENOVIĆ: Ja sam već s 10 godina odlučio da ću biti kuhar, oduvijek sam želio raditi u kuhinji. Završio sam srednju školu u Krku i tijekom školovanja sam imao prilike raditi na raznim lokacijama jer sam često mijenjao mjesto prakse; od hotela do a la cart restorana. Želio sam naučiti što više. Tražio sam gdje bih mogao još nešto naučiti, tako sam doznao za prezentacije u organizaciji Večernjeg lista ”Od mora do stola”, pa sam otišao i na te prezentacije u Zagreb. Nakon toga sam izabran u školi za predstavnika naše županije na Danu Republike Hrvatske u Beogradu. Tamo sam imao priliku rezati pršut za uzvanike, a vještinu sam naučio u ”Kući pršuta”u Vrbniku na Krku. Uvijek sam tražio način da naučim još više, steknem novo iskustvo i budem još bolji. U želji da moje napredovanje i učenje ne završi nakon srednje škole, na internetu sam našao ovaj program usavršavanja u Narodnom učilištu.

NU: Koji dio programa biste izdvojili kao najzanimljiviji?

FRANE TOMLJENOVIĆ: Cijeli program je baš dobro osmišljen. Praktični dio nastave u kabinetu Narodnog učilišta je bio vrlo dinamičan. Aparati su novi, kabinet suvremeno opremljen, mentori kreativni i puni ideja, namirnice uvijek svježe… bio je ”gušt” raditi tamo. Vježbe u hotelima Milenij i 4 Opatijska Cvijeta su bile opet izazovne na svoj način, rad u timu, pod pritiskom, gomila narudžbi, puno zadataka… no već drugi dan smo sami počeli ”izbacivati”narudžbe za goste i to je bilo uzbudljivo.

NU: Što smatrate najvećim izazovom u poslovima glavnog kuhara?

FRANE TOMLJENOVIĆ: Taj posao treba živjeti i voljeti…jako je stresno kad u špici sezone imate 120 gostiju a vas je samo 5 u kuhinji i morate ”izbaciti ” sve narudžbe, a  svaki tanjur mora biti savršen ukusom i izgledom. Kad vidiš da je ”nemoguće moguće”, i kad na kraju večeri  shvatiš da si uspio i da su svi zadovoljni. To je veliki stres i za to je potrebno puno ljubavi i predanosti. To je izazov!

NU: Imate li u planu daljnje usavršavanje u kuharstvu?

FRANE TOMLJENOVIĆ: Vidjet ćemo, želja mi je jednog dana završiti  Le Cordon Bleu. Trenutno studiram u Splitu na Visokoj školi za menadžment i turizam, smjer Gastronomija. Nakon toga, tko zna…

Puno uspjeha u daljnjem radu želimo svim kuharima specijalistima hrvatske nacionalne kuhinje i onima koji će to postati.

Ako i vi želite unaprijediti svoje kulinarske vještine i steći nova znanja i tehnike  modernog  kuharstva i gastronomije Narodno učilište ima u ponudi nekoliko programa i kuharskih radionica.

Nema komentara

Ostavi komentar